diicotProcurorii DIICOT au desfăşurat o anchetă, în cazul grupării de crimă organizată, care acţiona pentru a obţine beneficii materiale, prin violenţă. Membrii organizaţiei atacau oameni, în mai multe oraşe din ţară şi le sustrăgeau bunuri, prin violenţe şi ameninţări. În urma percheziţiilor domiciliare efectuate de autorităţi, a fost găsită şi o cantitate de droguri de mare risc.

Procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (D.I.I.C.O.T.) – Biroul Teritorial (B.T.) Arad, împreună cu polițiștii Serviciului de Investigații Criminale Arad, având suportul de specialitate al Departamentului de Informații și Protecție Internă și al Direcției Operațiuni Speciale, au destructurat o grupare specializată în infracțiuni cu violență (tâlhărie calificată, distrugere).

În data de 27 august 2014, sub directa coordonare a procurorilor D.I.I.C.O.T. – B.T. Arad au fost efectuate opt percheziții domiciliare în Cluj, Oradea și Arad, la acțiune participând și polițiști din cadrul Serviciului Acțiuni Speciale din I.P.J. Arad. Cu acest prilej, la domiciliul unuia dintre membrii grupării au fost găsite și droguri de risc (280 de grame de cannabis). Totodată mai multe persoane au fost duse la sediul D.I.I.C.O.T. – B.T. Arad. În urma audierilor, procurorii D.I.I.C.O.T. au dispus reținerea pentru 24 de ore a inculpaților: Ioan Cătălin Șărban, Eugen Teodor Burz și Sorin Mircea Mureșan, pentru săvârșirea infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat, tâlhărie, tâlhărie calificată și distrugere”, se arată într-un comunicat al DIICOT.

Conform probelor din dosar, față de inculpatul Ioan Cătălin Șărban există suspiciunea rezonabilă că în cursul anului 2012 a inițiat și constituit pe teritoriul României o grupare de crimă organizată care acţiona în mod coordonat, în scopul comiterii de infracţiuni grave, obţinând beneficii materiale şi financiare. La acest grup au aderat și inculpații Eugen Teodor Burz, Sorin Mircea Mureșan și suspecții Tudor Butnaru (cetăţean moldovean), Artiom Grișco (cetăţean moldovean), precum şi alte persoane, în scopul comiterii unor infracţiuni grave.

Astfel, din probatoriul administrat în cauză rezultă suspiciunea rezonabilă că în data de 10 octombrie 2013, în jurul orelor 17.50, în municipiul Arad, prin violenţă, sub coordonarea directă a inculpatului Ioan Cătălin Şărban, suspectul Tudor Butnaru şi încă o persoană de sex masculin (rămasă neidentificată până în prezent), au deposedat un bărbat de o geantă în care se afla suma de 220.000 lei (50.000 Euro). Ulterior, au părăsit locul faptei cu un autoturism marca VW Golf III, de culoare vișinie, cu numere de înmatriculare de Bulgaria, la volanul căruia se afla inculpatul Eugen Teodor Burz.

De asemenea, în data de 16 martie, în jurul orelor 23.00, la instigarea inculpatului Sorin Mircea Mureșan, sub coordonarea directă a inculpatului Ioan Cătălin Şărban, suspecţii Tudor Butnaru şi Artiom Grișco au distrus prin incendiere autoturismul marca Land Rover, parcat pe o stradă din municipiul Cluj- Napoca. Prejudiciul cauzat persoanei vătămate (proprietarul autoturismului) este în valoare de 30.500 lei.

În cursul dimineţii de 25 aprilie, în jurul orelor 08.00, sub coordonarea directă a inculpatului Ioan Cătălin Şărban, suspectul Tudor Butnaru şi o altă persoană de sex masculin (rămasă neidentificată până în prezent), au atacat un alt bărbat din municipiul Cluj-Napoca în timp ce acesta se deplasa de la domiciliu spre parcarea din apropierea blocului. Prin exercitarea de violenţe şi ameninţări, cei trei membri ai grupării l-au deposedat de geanta pe care o avea asupra sa, în care se aflau diverse acte precum şi suma de 273.819,8 lei.

Cei trei inculpați reținuți vor fi prezentați Tribunalului Arad cu propunerea de arestare preventivă pe o perioadă de 30 de zile.

Recomandările redacției