Ultimul raport al Comisiei Europene (CE) privind progresele înregistrate de România în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV) indică mai multe zone din sistemul politic din România care trebuie ameliorate, dar mesajul general este că ‘consensul trebuie să prevaleze asupra polarizării’, a declarat joi pentru Agerpres liderul grupului S&D din cadrul Parlamentului European (PE), Hannes Swoboda.

‘Ultimul raport al CE privind România în cadrul MCV indică mai multe zone din sistemul politic din România care necesită în continuare ameliorări. Sunt de acord cu mesajul general, acela că consensul trebuie să prevaleze asupra polarizării. Misiunea CE este de a facilita această înţelegere şi colaborare a tuturor autorităţilor’, afirmă liderul grupului S&D din PE.

El subliniază că actualul guvern şi coaliţie majoritară au susţinerea electoratului ‘pentru reforme economice şi sociale substanţiale’, adăugând că speră ‘că preşedintele /Traian/ Băsescu este dispus să accepte să colaboreze pentru obţinerea consensului şi a compromisului’.

‘Grupul S&D va continua să sprijine şi să încurajeze eforturile considerabile ale guvernului român în lupta împotriva corupţiei şi paşii necesari pentru a avea o justiţie pe deplin eficientă şi independentă’, a mai precizat Hannnes Swoboda, referitor la recomandările conţinute în raport.

În ceea ce priveşte condiţionarea accesului la zona Schengen de raportul din cadrul MCV, politicianul socialist austriac a precizat că: ‘Aderarea României la spaţiul Schengen este de prea mult timp întârziată şi trebuie implementată fără nicio amânare, în condiţiile în care criteriile pentru accederea la statutul de membru au fost îndeplinite’.

Nu în ultimul rând, Hannnes Swoboda reiterează că ‘României şi Bulgariei trebuie să li se asigure acces egal la piaţa muncii din UE de la 1 ianuarie 2014’.

 

Recomandările redacției