Reprezentanții Grupurilor de Acțiune Locală, alături de conducerea Consiliului Județean Arad s-au reunit pentru o conferință, ce a avut loc în cadrul Târgului Agromalim. Este vorba de conferința „GAL-urile, promotor al dezvoltării rurale”.

Acest eveniment ce durează trei zile este organizat de Federaţia Naţională a Grupurilor de Acţiune Locală din România regiunea vest şi are ca participanţi reprezentanţi din partea GAL-urilor din toată ţara. Iustin Cionca nu a participat la eveniment doar în calitatea oficială de președinte al Consiliului Județean Arad, ci și ca inițiator al GAL-urilor în județul Arad.

„Această întâlnire are ca scop evidenţierea rolului de promotor al GAL-ului în dezvoltarea echilibrată a spaţiului rural. Ne dorim ca pe parcurusl a trei zile să prezentăm atât realizări ale GAL-urilor cât şi oportunități de dezvoltare prin valorificarea patrimoniului spiritual şi culinar al teritoriilor acoperite de GAL-uri”, a spus a declarat Marinela Petran, vicepreşedinte FNGAL.

Invitaţii conferinței au vizitat cea mai veche brutărie din Pecica și au discutat despre importanţa protejării produselor tradiţionale prin accesarea schemelor de calitate. S-au făcut deplasări și în Podgoria Aradului, dar și la Turnu, localitate prezentată ca exemplu de păstrare a tradiţiilor minorităţilor din acest colţ de ţară.

„Grupurile de Acțiune Locală din județul Arad sunt unele dintre cele mai performante din România şi asta se poate observa cu uşurinţă din faptul că GAL-  urile arădene au o absorbție de fonduri europene de 100%. Am mai spus-o şi o voi repeta ori de câte ori voi avea ocazia, că implementând proiecte extrem de importante, începând  de la infrastructură rutieră la infrastructură de afaceri, aceste structuri  au reușit să schimbe viața unor comunități”, a spus Iustin Cionca.

În județul nostru activează patru GAL-uri și toate comunele fac parte dintr-un Grup de Acțiune Locală.

 

Recomandările redacției