Un grup de întreprinzători din Maramureş a lansat proiectul celei mai ieftine maşini electrice „Made in România”, automobilele GTG urmând să fie asamblate la Baia Mare şi vândute la un preţ care porneşte de la 13.700 de euro, noile automobile asigurând o autonomie de o zi în traficul din oraş.
Managerul firmei producătoare de maşini electrice din Baia Mare, Gheorghe Mureşan, a declarat că în încropirea ideii de afaceri a fost inspirat şi de omul de afaceri american Elon Musk, pe care îl admiră pentru ingeniozitatea şi puterea de muncă, informează Mediafax.
„Suntem în faza de implementare a proiectului, care se ridică la 1.5 milioane de euro, din care 74% din fonduri europene şi restul din fonduri proprii. Proiectul presupune o linie de asamblare la Baia Mare şi una de testare, aici urmând să lucreze peste 20 de angajaţi”, a explicat Gheorghe Mureşan.
Firma va produce într-o primă fază, în cinci variante de culoare, două modele de automobile – Oxygen, cu 2 locuri, şi Ozone, cu 4 locuri, dar vrea să dezvolte şi o autoutilitară transport marfă cu două locuri, numai bună pentru distribuţii şi livrare diverse produse în oraşe. Maşinile au o viteză maximă de 55 – 60 km/h, fiind asigurată o autonomie de o zi întreagă în traficul din oraş, încărcarea bateriei având loc peste noapte, la fel ca un telefon mobil.
Încărcarea se face la o priză de 16 amperi, uşor de instalat în garajul de acasă. Bateriile folosite sunt cu Pb-Gel, cele mai ieftine, cu o durată de viaţă de peste 5 ani şi cu care se pot parcurge 50 – 60.000 de km.

Recomandările redacției