Gunoaiele au pus stăpânire pe oraș

0
783

Din punct de vedere urbanistic suntem la pământ, monumente istorice neglijate și distruse, străzile, trotuare și parte carosabilă, plină de gropi, denivelări grave și asfalt care se termină în imală ori colb. Imaginea completă a mizeriei este întregită de gunoaiele ce se află peste  tot. Străzile în Pompei (24 august 79 dC) erau mai civilizate ca la noi.
Din Micălaca, din celebra zonă dominată de str. Abrud, pe scurtătură, se trece pe sub calea ferată spre Bulevardul Nicolae Titulescu. La subtraversare din dreptul străzii Alba Iulia, există organizat un loc, o gheenă cu  containere, în care se colectează gunoiul menajer. Gos­podărirea gunoiului, o latură importantă a urbanismului în țările eu­- ropene, este dovada  mentalității civilizate a cetățenilor, dar și a administrației. Și atunci, la noi, priviți fotografiile, oamenii aruncă gu­noaiele, multe-multe, în jurul locului de colectare, în raiul șobolanilor și a muștelor, vara. Te apucă greața privind asemenea locuri sordide, traversate de oameni, unde șobolanii mișună în voie. Când salubritatea vine să ridice gunoaiele și  containerele pline, respectând un orar riguros, lasă în plata Domnului tot ce este abandonat în jur. Probabil că se culeg cu penseta grămezile de gunoaiele din jurul locului de colectare și oamenii nu prididesc să facă față situației. Altă explicație nu vă pot oferi. Iar cei ce-și golesc portbagajele și sacoșele pline cu mizerii în jurul locului de colectare, sunt „pedanții” ce nu suportă pic de murdărie în casă și în curte. Posibil.
Fără să intru în amănunte, la fel se prezintă gunoaiele la următoarea subtraversare din dreptul sensului giratoriu de pe Miorița. Priviți mostrele în imaginile ce le prezentăm.  Bine, bine, dar ce ne facem că trenurile circulă și călătorii văd imagini halucinante, mizeria ajunsă la cote jenante, grețoase, în lungul căii ferate, în zona ce aparține cefereului? Le văd și ne povestesc în lungul și latul României; Aradul  ce candidează pentru distincția „Oraș European” și „Oraș Verde”. Singura soluție rapidă și eficientă ar fi ca membrii CLM-ului, aleșii noștri, odată măcar să treacă din zona Abrud spre Bulevardul N. Titulescu, pe sub linia ferată. Dar repede, până nu intrăm în campania electorală, când gunoaiele și celelalte bube amintite la început, se vor transforma în ghiulele legate la gleznele candidaților.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.