La ora când scriu aceste rânduri nu se cunosc rezultatele turului 2 al alegerilor prezidențiale, dar nu am nicio îndoială că Iohannis a câștigat detașat. Scorul cu care a câștigat este important în ceea ce privește parcursul României în perioada următoare, așa că neștiindu-l, nu mă voi referi la aceasta, ci la scandalul pe care l-a iscat Ludovic Orban prin declarațiile făcute la congresul PPE. Pe scurt, acesta a spus că Guvernul Dăncilă a fost schimbat cu unul de dreapta pentru ca România să poată oferi un comisar european de la PPE, respectiv pe Adina Vălean, deoarece PPE nu avea majoritate pentru noua Comisie Europeană. Mare brânză, Ludovic Orban recunoaște, în sfârșit, ceea ce eu, un obscur jurnalist din provincie, am scris până m-am săturat. „Președintele Iohannis e implicat, şi vreau să vă asigur că Klaus Iohannis va fi încă 5 ani președinte și PPE va avea încă 5 ani un președinte în România, un partener puternic și un lider care va sprijini PPE şi proiectele sale…
Cetățenii europeni au votat pentru popularii europeni și au oferit o victorie în alegeri pentru PPE la nivel european. Am obținut majoritatea în Parlamentul European. Socialiștii au sperat că vor pune președintele Comisiei chiar dacă nu au câștigat alegerile, însă, în cele din urmă, PPE a reușit să își impună președintele. Totuși, când am numărat comisarii, am descoperit o situație injustă. PPE nu avea majoritate în Comisia Europeană. Socialiștii aveau 10 comisari și popularii europeni aveau 9 comisari. Am decis în România să nu acceptăm această situație injustă, pentru că cetățenii au vrut să ofere majoritatea popularilor europeni. Așadar, am schimbat guvernul socialist cu unul popular european și am numit un comisar PPE din partea României, pe Adina Vălean. Este contributia noastră modestă”, spune Ludovicul.
Sincer, în loc să mă năpustesc împotriva lui Ludovic Orban, înclin să îi dau o bilă albă, declarându-mă surprins de mișcarea politică pe care a făcut-o. Nu sunt absolut convins asupra creuzetului în care s-a zămislit această declarație, dar dacă acel creuzet ar fi creierul lui Ludovic și nu creierele cenușii ale Sistemului, este chiar de lăudat. Ca să nu o lălăim, Ludovicul are două mesaje, unul de uz intern, pentru urechile românilor și altul de uz extern, pentru PPE. Când zice că președintele Iohannis este implicat, practic le spune românilor că a fost obligat de către acesta să demoleze Guvernul PSD, așa că românii, care sunt extrem de înțelegători, ar trebui să-l susțină în continuare, să-l ajute să câștige postura din care să-i poată da cu flit lui Iohannis. Mesajul penru PPE este de-a dreptul spectaculos: v-am ajutat să obțineți o majoritate, faceți și voi ceva pentru România! Le-o spune de la obraz, spre deosebire de ceilalți, inclusiv Iohannis, care au executat orbește ordinele PPE, fără să câștige ceva din aceasta. Ei bine, Ludovicul face un prim-pas spre ceea ce alții clamează: tratarea României ca membru cu drepturi depline în UE, nu ca rândaș la grajdurile imperiale. Repet, nu știu dacă Ludovicul chiar crede în ceea ce spune, nu știu dacă a fost pus să facă asta, dar a făcut o mișcare inteligentă, menită să salveze PNL din capcana în care l-a aruncat KWI, obligându-l să preia guvernarea exact atunci când era contraindicat.
De partea cealaltă, PSD a crezut că poate folosi această mărturisire a lui Ludovic Orban în folosul său, ajungând să arunce pe piață inclusiv cuvântul „trădare”. Calcul eronat! Chiar și românașul susținător tradi­țional al PSD va înțelege că acest partid este antieuropean, că vrea să scoată România din UE, ceea ce înseamnă că pruncul sau nepotul lui nu va mai putea să lucreze în Germania, Franța sau mai știu eu unde, în timp ce Ludovic Orban le pune occidentalilor sula-n coaste, cerându-le să-și plătească nota de plată. Nu pot să uit alegerile prezidențiale din 2014, când am vorbit cu un arădean, susținător înverșunat al lui Victor Ponta, care mi-a spus că fiul lui, student în Germania, care a votat la Stutgart, i-a spus că dacă nu votează Iohannis el nu va mai veni niciodată acasă.
Concluzia este simplă: dacă Ludovic Orban va fi demolat printr-o moțiune de cenzură, înseamnă că ar merita o statuie. Dacă nu, Dumnezeu să ne ajute !

Recomandările redacției