De anul viitor, vor creşte pensiile şi alocaţiile pentru copii. Guvernul a decis, miercuri, majorarea punctului de pensie cu 10%, a indemnizaţiei sociale pentru pensionari cu 25% şi a alocaţiilor pentru copii, cu rata inflaţiei. De asemenea, persoanele cu handicap vor primi, în ianuarie, a 13-a indemnizaţie.

Potrivit unor comunicate transmise miercuri de Ministerul Muncii, valoarea punctului de pensie va creşte de la 1.442 lei, cât este în prezent, la 1.586 lei, iar indemnizaţia socială pentru pensionari (pensia minimă) de la 800 la 1.000 de lei.

În privinţa alocaţiilor pentru copii, Guvernul a decis că, din 1 ianuarie, copiii până la 2 ani vor primi o alocaţie lunară de 600 de lei. Aceeaşi sumă o vor primi şi copiii cu handicap, până la împlinirea vârstei de 18 ani.

De asemenea, se majorează la 243 de lei (de la 214 lei) alocația de stat pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 2 ani şi 18 ani, dar și pentru tinerii de peste 18 ani care urmează cursurile liceale sau profesionale, până la terminarea acestora, inclusiv pentru cei cu handicap care urmează o formă de învățământ preuniversitar prevăzută de lege, dar nu mai târziu de împlinirea vârstei de 26 de ani.

O măsură excepţională aprobată de Guvern reprezintă acordarea unei indemnizaţii suplimentare, cea de-a 13-a, pentru persoanele cu dizabilităţi, indiferent de venituri. Indemnizaţia compensatorie se acordă o singură dată, anul viitor, în luna ianuarie.

Pentru adulții cu dizabilități, indemnizația compensatorie va fi de 350 de lei pentru persoana cu handicap grav, 265 de lei în cazul handicapului accentuat și 60 de lei pentru persoana cu handicap mediu.

Pentru copilul cu handicap, indemnizația compensatorie se ridică la 300 de lei în cazul în care acesta este încadrat cu handicap grav, 175 de lei pentru cel cu handicap accentuat și 60 de lei pentru copilul cu handicap mediu.

Recomandările redacției