Guvernul a adoptat în şedinţa de marţi Ordonanţa privind instituirea unei taxe speciale pentru exploatarea resurselor naturale, altele decât gazele naturale, potrivit unui comunicat al instituţiei.

Potrivit proiectului de Ordonanţă publicat pe site-ul Ministerului Finanţelor Publice (MFP), companiile vor plăti o taxă specială de 0,5% pentru exploatarea resurselor naturale, altele decât gazele naturale, de la 1 februarie 2013.

Taxa va fi plătită de la cei care desfăşoară activităţi de exploatare forestieră, extracţia cărbunelui superior, extracţia cărbunelui inferior, extracţia petrolului brut, extracţia minereurilor feroase, extracţia minereurilor de uraniu şi toriu, extracţia altor minereuri metalifere neferoase.

Baza de calcul o constituie veniturile obţinute de operatorii care desfăşoară activităţi de extracţie/exploatare şi comercializare a resurselor naturale, care sunt luate în considerare la stabilirea cifrei de afaceri.

Redevenţa minieră care se plăteşte trimestrial, cu scadenţă până la data de 20 a primei luni a trimestrului următor perioadei de raportare, reprezintă o cotă procentuală din valoarea producţiei miniere realizate în trimestrul respectiv. Resursele de petrol situate în subsolul ţării şi al platoului continental românesc al Mării Negre, delimitat conform principiilor dreptului internaţional şi convenţiilor internaţionale la care România este parte, fac obiectul exclusiv al proprietăţii publice şi aparţin statului român.

 

Recomandările redacției