Guvernul D(ăncilă)ragnea a trecut de Parlament: România are primul premier femeie

0
252

Guvernul controlat de Liviu Dragnea, președintele PSD și al Camerei Deputaților, și condus de Viorica Dăncilă a trecut de votul plenului Parlamentului. Potrivit realitatea.net, Cabinetul D(ăncilă)ragnea a obținut 282 de voturi „pentru”, în timp ce 136 de parlamentari au votat împotrivă, iar unul a crezut că este mai bine să se abțină. Asta, în condițiile în care oponenții actualei coaliții de guvernare făceau zilele trecute tot felul de calcule, sperând că baronii locali care l-au sprijinit pe fostul premier Mihai Tudose și chiar acesta din urmă vor cere senatorilor și deputaților pe care îi controlează să voteze împotriva noului Guvern și implicit să-i dea un vot de blam lui Liviu Dragnea. Nu a fost așa, președintele PSD dând dovadă că reușește încă să controleze bine partidul, cu toate că are numeroși adversari în interior.
Plenul comun al Legislativului a început la ora 15,00, după ce, în cursul dimineţii, începând cu ora 8,00, au avut loc, în comisiile de specialitate, audierile miniştrilor propuşi să facă parte din Executiv. Realitatea.net scrie că aceștia au fost votați pe bandă rulantă.
Săgeți înspre „statul paralel”
Viorica Dănciă, primul prim-ministru femeie din istoria României și-a început discursul în Parlament promițând că va respecta românii, că nu va introduce nicio taxă nouă, că se va renunța la controversatul formular 600, dar și că nicio altă instituție nu va mai spune Guvernului ce are de făcut, aici fiind o trimitere evidentă la ceea ce PSD numește „statul paralel și ilegitim”, o sintagmă atât de dragă acum lui Liviu Dragnea. „Îmi propun ca România să își sustină cu demnitate interesele pe plan extern. Voi conduce un guvern politic, susținut de majoritatea parlamentară. Această țară trebuie condusă de cei aleși, nu de cei numiți. Guvernul va răspunde pentru oportunitatea deciziilor sale exclusiv în fața coaliției majoritare. Nicio altă instituție, centru de putere, nu va mai putea spune Guvernului ce are de făcut. Am văzut în Parlamentul European că Puterea și Opoziția pot avea un dialog civilizat și constructiv. Voi face tot ce îmi stă în putere pentru a convinge românii că nu au greșit atunci când au îndrăznit să creadă în România”, a spus Viorica Dăncilă.
Cabinetul a depus jurământul
După ce a trecut de votul Parlamentului, membrii Cabinetului au mers la Cotroceni, pentru a depune jurământul în fața președintelui Klaus Iohannis.
Dar care este lista Guvernului? Viorica Dăncilă, prim-ministru; Viorel Ştefan, vicepremier şi ministrul Mediului; Graţiela Gavrilescu, vicepremier; Ana Birchall, vicepremier şi ministru pentru implementarea Afacerilor Europene; Paul Stănescu, vicepremier şi ministrul Dezvoltării; Valentin Popa, ministrul Educaţiei; Anton Anton, ministerul Energiei; Teodor Meleşcanu, ministrul de Externe; Rovana Plumb, minis- trul Fondurilor Europene; Eugen Orlando Teodorovici, ministrul Finanţelor; George Ivaşcu, ministrul Culturii; Sorina Pintea, ministrul Sănătăţii; Dănuţ Andruşca, ministrul Economiei; Radu Oprea, ministrul pentru Mediul Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat; Lucian Şova, ministrul Transporturilor; Carmen Dan, ministrul Afacerilor Interne; Mihai Fifor, ministrul Apărării; Tudorel Toader, ministrul Justiţiei; Petre Daea, ministrul Agriculturii; Lia Olguţa Vasilescu, ministrul Muncii; Bogdan Cojocaru, ministrul Comunicaţiilor; Ioana Bran, ministrul Tineretului şi Sportului; Bogdan Trif, ministrul Turismului; Ioan Deneş, ministrul Apelor şi Pădurilor; Nicolae Burnete, ministrul Cercetării; Natalia Intotero, ministrul pentru Românii de Pretutindeni și Victor Negrescu, ministru delegat pentru Afaceri Europene. Astfel, senatorul de Arad Mihai Fifor își păstrează portofoliul, potrivit unor surse acesta având binecuvântarea americanilor pentru a conduce Ministerul Apărării, iar Teodor Meleșcanu, care are rădăcini la Arad, rămâne și el la conducerea Ministerului de Externe.
De remarcat că foștii miniștri care i-au rămas fideli lui Mihai Tudose au fost eliminați din Guvern, dar și că Orlando Teodorovici, un cunoscut critic al politicilor duse de Liviu Dragnea a primit Ministerul de Finanțe, pe care l-a mai condus în trecut. Gurile rele spun că ar fi o răsplată pentru modul în care s-ar fi comportat ca martor într-unul din dosarele lui Dragnea.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.