Guvernul Franţei a adoptat legea care a declanșat protestul vestelor galbene

0
239

Guvernul francez a forțat reforma sistemului de pensii prin decret, într-o acțiune menită să reducă eforturile partidelor de opoziție de a influența dezbaterile parlamentare, aducând peste 40.000 de amendamente la proiectul de lege, relatează Financial Times.
Reforma, care are ca scop unificarea celor 42 de scheme de pensionare specifice fiecărei profesii, a declanșat cea mai lungă grevă din transportul public din istoria Franței, înainte de a ajunge în Parlament.
Premierul Edouard Philippe a anun­țat la sfârșitul săptămânii trecute că va folosi articolul 49.3 din Constituție care permite guvernului să ocolească parlamentul pentru a adopta o lege.
Decizia guvernului subliniază mediul politic cu care se confruntă Emmanuel Macron, a cărui susținere a scăzut până la aproximativ 33%.
Reforma a devenit cea mai mare provocare pentru președinția sa, pe fondul protestelor vestelor galbene din 2018.
„Aceasta a fost singura modalitate prin care guvernul a accelerat procesul, luând în considerare strategia opoziției de a prezenta 30.000- 40.000 de amendamente pentru a bloca legislația”, spune Vincent Martigny, profesor de științe politice la Universitatea din Nisa.
Philippe Martinez, șeful sindicatului CGT, a declarat că sindicatele vor ieși în stradă săptămâna viitoare împotriva reformelor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.