Guvernul german a respins miercuri proiectul de lege care ar fi permis acordarea dublei cetăţenii imigranţilor din afara UE, în ciuda încercărilor de aduce în Germania lucrători calificaţi pentru a suplini lipsa forţei de muncă pe plan local, relatează agenţia Reuters.

Germania nu permite acordarea dublei cetăţenii imigranţilor, cu excepţia celor proveniţi din Uniunea Europeană şi Elveţia.

În contextul în care această iniţiativă are implicaţii în special asupra comunităţii turce, care în Germania este foarte numeroasă, opoziţia de stânga a acuzat-o pe Angela Merkel că îmbrăţişează idei rasiste pentru a câştiga puncte la alegerile legislative din luna septembrie.

Dar conservatorii doamnei Merkel consideră că soluţia pentru a rezolva problema deficitului de forţă de muncă este reducerea obstacolelor ce îngreunează venirea imigranţilor în Germania şi integrarea lor mai eficientă, nu acordarea cetăţeniei germane. În plus, ei avertizează asupra riscului creării unor societăţi paralele şi faptul că Turcia poate obţine o influenţă prea mare în politica internă germană.

Ministrul german al economiei, Philipp Roesler, a cerut săptămâna trecută adoptarea unei ‘culturi de bun venit’ pentru a favoriza venirea emigranţilor calificaţi de care Germania are foarte multă nevoie şi a pledat pentru acordarea mai uşoară a cetăţeniei germane acestora.

Imigraţia se află din anul 2010 în prim-planul dezbaterilor politice din Germania, după ce bancherul Thilo Sarrazin a publicat o carte în care susţine că imigranţii musulmani pot ameninţa cultura naţională şi în plus sunt o povară pentru bugetul de stat. Iniţial, politicienii germani au criticat aceste teorii, dar au început să-şi nuanţeze poziţia după ce sondajele au arătat că respectivul bancher se bucură de un sprijin substanţial în rândul populaţiei.

 

Recomandările redacției