În proiectul de lege vizând eliminarea cumulului pensiei cu salariul în sistemul bugetar, adoptat la începutul verii de Guvern, s-au avut în vedere şi o serie de excepţii. Acestea nu se referă însă şi la persoanele cu dizabilităţi, care beneficiau de acest drept potrivit vechilor reglementări.

Mai multe aflăm de la Tudorel Tupiluşi, preşedintele Asociaţiei Nevăzătorilor din România. În luna martie a fost pus în transparenţă decizională proiectul de lege privind cumulul pensiei cu salariul. Organizaţia noastră a trimis o adresă prin care a cerut ca persoanele cu dizabilităţi să fie exceptate. Ni s-au alăturat filialele teritoriale, câteva ONG-uri, Consiliul Naţional al Dizabilităţii, Asociaţia Surzilor şi multe altele. La sfârşitul lunii martie am primit o adresă de la Ministerul Muncii, în care îşi exprimau solidaritatea faţă de persoanele cu dizabilităţi şi au anunţat intenţia să facă demersurile necesare, astfel încât persoanele cu dizabilităţi şi asistenţii personali ai acestora să fie exceptate. Cu toate acestea, Guvernul României a dat un aviz, prin care persoanele cu dizabilităţi nu erau menţionate, deci nu sunt exceptate. Deşi Consiliul Economic şi Social a dat aviz negativ, la fel şi Consiliul Legislativ.

Am cerut, prin câteva adrese înaintate primului ministru, să sprijine în continuare demersurile noastre. Din păcate nu am primit niciun răspuns, iar proiectul de lege e în Parlament. Sigur că vom face în continuare toate demersurile instituţionale, astfel încât persoanele cu dizabilităţi să fie exceptate. Mai ales că numărul acestora este relativ mic – 132 de persoane cu deficienţe de vedere cumulează în prezent pensia cu salariul. Persoanele cu dizabilităţi sunt greu angajabile: în continuare agenţii economici şi instituţiile statului refuză să angajeze persoane cu handicap, de aceea credem că o măsură de exceptare de la această prevedere legală ar fi benefică, a declarat Tupiluși pentru Radio Cluj.

Odată legea adoptată în Parlament, angajaţii din sectorul public care sunt şi în pensie vor fi obligaţi ca în termen de 30 de zile să opteze fie pentru continuarea activităţii până la 70 de ani, fie să-şi suspende contractul/raportul de muncă pentru a intra în pensie.

Recomandările redacției