Luni, Parlamentul României a votat învestirea guvernului Ludovic Orban. Fără sprijinul unor parlamentari de la cele două partide care au anunţat că boicotează şedinţa- PSD şi Pro România- nu ar fi fost posibilă obţinerea numărului necesar pentru învestire, 233. Au fost 240 de voturi pentru. 

Au votat pentru învestire parlamentarii PNL, USR, ALDE, UDMR, minorităţi. Ludovic Orban a vorbit, într-un discurs important înainte de votulul privind Guvernul PNL, despre planurile pe care le are alături de miniștrii săi. Liderul liberal spune că în urma învestirii va sta la guvernare cel mult un an, iar programul de guvernare a fost conceput ținând cont de aceste detalii.

Acest guvern are un mandat limitat: durata maximă este de un an de zile și tot ce am inclus în programul de guvernare pleacă de la această constrângere. La ora actuală, foarte multe instituții riscă să-și lase angajații fără salarii. E fundamentală adoptarea unei OUG de rectificare bugetară, care să permită plățile vitale în toate instituțiile. Situația pregătirii pentru iarnă este dezastruoasă. Stăm extrem de prost cu stocurile energetice. România a rămas ultima țară care trebuie să nominalizeze comisarul european. Trebuie adoptată legea bugetului de stat pentru anul viitor. O altă urgență care poate fi rezolvată de Parlament, dar un guvern legitim poate rezolva acest lucru: pensionarea anticipată a magistraților. Dacă nu se amână sau abrogă acest termen, justiția va fi blocată complet. Doar un Guvern învestit de Parlament, doar un guvern legitim poate rezolva problema conducerii parchetelor. Toate parchetele sunt conduse de interimari și care în mod evident nu pot să aplice politica pe care o urmează în domeniul penal statul român. O prioritate este adoptarea măsurilor pentru evitarea riscului de dezangajare a fondurilor europene. Riscăm să pierdem 600 de milioane de euro în acest an, iar anul viitor 3,2 miliarde de euro, mai ales din cauza că pe POIM nu s-a semnat aproape niciun contract din marile proiecte”, a declarat Ludovic Orban.

Componența Guvernului Orban:

Prim-ministru – Ludovic Orban

Vicepremier – Raluca Turcan

Ministerul Educației și Cercetării – Monica Anisie (președinta PNL Sector 2, profesoară de liceu, secretar de stat în Guvernul Cioloș)

Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri – Virgil Popescu (deputat PNL, inginer)

Ministerul Afacerilor Externe – Bogdan Aurescu (consilier prezidențial, diplomat de carieră)

Ministerul Apărării – Nicolae Ciucă (general, șeful Statului Major al Apărării)

Ministerul Muncii – Violeta Alexandru (președinta PNL București, ministru pentru Dialog Social în Guvernul Cioloș)

Ministerul Dezvoltării Regionale – Ion Ștefan (deputat PNL, inginer electromecanic)

Ministerul Mediului – Costel Alexe (președintele PNL Iași, doctor în climatologie și meteorologie)

Ministerul Infrastructurii (Transporturi + Comunicații) – Lucian Bode (deputat PNL, ministru al Economiei în Guvernul Ungureanu)

Ministerul Finanțelor Publice – Florin Cîțu (liderul senatorilor PNL, finanțist)

Ministerul Justiției – Cătălin Predoiu (deputat PNL, fost ministru al Justiției în guvernele Tăriceanu și Boc)

Ministerul Agriculturii – Adrian Oros (deputat PNL, doctor în medicină veterinară)

Ministerul Sănătății – Victor Costache (șeful Secţiei de Chirurgie Cardiovasculară şi Toracică la Spitalul European Polisano din Sibiu)

Ministerul Afacerilor Interne – Marcel Vela (senator PNL, absolvent de studii politehnice și juridice)

Ministerul Fondurilor Europene – Marcel Boloș (directorul general al Agenției pentru Dezvoltare Regională Nord-Vest)

Ministerul Culturii – Bogdan Gheorghiu (deputat PNL, jurnalist și actor)

Ministerul Tineretului și Sportului – Ionuț Stroe (deputat PNL, fost purtător de cuvânt al partidului)

Recomandările redacției