Guvernul rus a aprobat miercuri un proiect de lege asupra liberalizării exporturilor ruse de gaze naturale lichefiate, în cadrul unei reuniuni consacrate strategiei energetice ruse până în anul 2030.

 

 

 

Statul rus încearcă să renunţe la monopolul său asupra exporturilor de gaz lichefiat, iar proiectul de lege aprobat „nu prelungeşte la infinit posibilităţile de a pune capăt acestui monopol”, ci defineşte criteriile pe care trebuie să le îndeplinească societăţile exportatoare de gaz, a declarat premierul rus Dmitri Medvedev, citat de RIA Novosti.

Textul de lege adoptat, a precizat şeful guvernului rus, „reprezintă o schimbare notabilă pe piaţa rusă a gazelor care rămâne foarte, foarte monopolizată”.

Grupul rus Gazprom şi filialele sale sunt în prezent singurele care au dreptul să exporte gaze naturale lichefiate, precizează agenţia de presă rusă.

Proiectul de lege aprobat miercuri de executivul rus prevede acordarea dreptului de export societăţilor care exploatează zăcămintele de gaze şi a căror licenţă permite construirea de uzine de lichefiere a gazului, precum şi societăţilor publice sau de stat ce deţin peste 50% din active şi care exploatează zăcăminte situate în apele interioare şi teritoriale ruse şi pe platoul continental, inclusiv în Marea Neagră şi Marea Azov.

Anterior, ministrul rus al energiei, Aleksandr Novak, anunţa că participanţii la proiectul de lichefiere a gazului „Iamal SPG” şi uzinele de lichefiere aparţinând societăţilor Rosneft şi Gazprom ar fi primele care ar obţine dreptul de export al gazului în cadrul acestei prime etape de liberalizare a pieţei. Potrivit ministrului Novak, decizia de liberalizare a exporturilor ruse de gaz lichefiat va intra în vigoare la 1 ianuarie 2014. AGERPRES (AS – autor: Flori Tiulea, editor: Mihaela Toth)

 

Recomandările redacției