Federația Elevilor din România avertizează că elevii care fac naveta rămân fără bani pentru decontarea transportului după ce Guvernul Dăncilă a adoptat, marți, prin ordonanță de urgență noul Cod administrativ. Federația Elevilor din România condamnă, într-un comunicat de presă, adoptarea Codului administrativ prin ordonanță de urgență de către Guvernul Dăncilă și „privarea elevilor de dreptul lor la transport redus și decontarea navetei în favoarea satisfacerii baronilor locali și a transportatorilor”.
„Guvernul României a adoptat o ordonanță de urgență prin care a eliminat transportul în trafic județean din sfera serviciilor publice, făcând să dispară obligațiile (de serviciu public) transportatorilor de a acorda reduceri elevilor și de a acorda abonamente cu tarife preferențiale pentru elevi, în vederea decontării navetei”, se arată în comunicat. Potrivit reprezentanților elevilor, noul Cod administrativ, publicat în data de 2 aprilie pe site-ul Ministerului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, „vizează satisfacerea cerințelor președinților consiliilor județene și ale transportatorilor, așa cum se arată și în preambulul lui”.
Federația Elevilor amintește că, în aceeași ședință de Guvern a fost adoptat, prin ordonanță de urgență, Codul administrativ, act normativ ce prevede pensii speciale pentru aleșii locali: „În acest sens, dorim să tragem un semnal de alarmă asupra lipsei totale de interes a Guvernului față de educația din România, acesta preferând să trateze baronii locali ai partidului cu mai multă atenție decât chiar pe elevii acestei țări”.
Federația Elevilor din România „a solicitat tuturor ministerelor avizatoare să acorde aviz negativ acestui proiect, însă, din păcate, au primat interesele politice. De asemenea, de la apariția proiectului, societatea civilă și-a exprimat puternicul dezacord față de efectele acestei or­- do­nanțe, precum și mediul politic”. Federația Elevilor din România mai anunță că ia în calcul și o acțiune în justiție cu privire la aceste aspecte, scrie digi24.ro.

Recomandările redacției