guyFostul prim-ministru belgian Guy Verhofstadt va fi candidatul liberalilor europeni la președinția Comisiei Europene, a anunțat luni președintele Alianței Democraților și Liberalilor pentru Europa (ALDE), Graham Watson, citat de AFP.

Rivalul său, Olli Rehn, actualul comisar european pentru economie, a renunțat să-și mai depună candidatura și a decis să concureze pentru un al post important economic sau diplomatic în viitorul executiv comunitar.

Decizia trebuie validată și de cei 400 de delegați ce vor participa pe 1 februarie la Congresul ALDE. Dar, potrivit unor surse din interiorul grupului liberal, clarificarea candidaturii a îndepărtat riscul unei implozii a acestui grup politic condus în Parlamentul European (PE) de către Guy Verhofstadt.

Candidatura lui Rehn, inițiată de liberalii britanici sprijiniți de cei germani, suedezi, letoni și estoni, nu a fost bine primită de unele formațiuni din ALDE, care în prezent este a treia forță politică în PE, dar în cele din urmă liberalii germani au tranșat disputa și au decis să-l sprijine și ei pe Verhofstadt.

La rândul său, Rehn a precizat pe site-ul partidului său că el și Verhofstadt au ajuns la concluzia că este mai bine să-și unească forțele și ‘pentru succesul liberalilor europeni este important să obțină un sprijin cât mai larg în Europa’.

Recomandările redacției