guyGuy Verhofstadt ar urma să-și depună săptămâna viitoare candidatura pentru președinția Comisiei Europene, a anunțat luni Open Vld, formațiunea liberal-democraților flamanzi, în emisiunea ‘Reyers laat’ a postului de televiziune Canvas, relatează marți presa belgiană. Fostul premier belgian este în prezent liderul grupului ALDE în Parlamentul European (PE).

Alegerile europene vor avea loc în mai 2014, în același timp cu cele federale și regionale din Belgia. În virtutea Tratatului de la Lisabona, numirea viitorului președinte al Comisiei Europene, care este desemnat de șefii de stat și de guvern ai UE dar este ales de eurodeputați, trebuie să reflecte rezultatele alegerilor europene. Din acest motiv, fiecare grup politic va propune un candidat la președinția executivului comunitar.

Guy Verhofstadt speră să obțină nominalizarea din partea Alianței Liberalilor și Democraților pentru Europa (ALDE), al treilea grup politic din PE, după Partidul Popular European (PPE) și social-democrați. În 2004, Verhofstadt era unul dintre candidații favoriți pentru funcția de președinte al CE, dar atunci s-au opus nominalizării sale premierul britanic Tony Blair și cel italian, Silvio Berlusconi.

Liberalii europeni urmează să se reunească în această săptămână la Londra pentru un congres al formațiunii. Conform site-ului ALDE, candidații își pot depune candidatura la președinția CE până la 20 decembrie. Candidatul final va fi desemnat la 1 februarie 2014, în urma unui congres electoral care va avea loc tot la Londra.AGERPRES

Recomandările redacției