festival[1]Problema asumării libertății, în diversele forme în care aceas­ta se poate manifesta pe parcursul existenței noastre, va fi dez­- bătută la prima ediţie a Festivalului de Ştiinţe Umaniste „Despre Libertate”, care va avea loc la Arad, printre invitaţi numărân­du-se H.R Patapievici şi Gabriel Liiceanu.
Pornind de la una dintre problemele filosofice fundamentale, Festivalul de științe umaniste „Despre Libertate”, organizat de Centrul Municipal de Cultură Arad în perioada 23-25 aprilie, își propune să aducă în dezbatere în spațiul cultural arădean conse­cințele sociale, politice și spirituale ale modului în care libertatea este percepută la nivel personal, însă și prin prisma discursului public și ideologic. „Centrul Municipal de Cultură, alături de Consiliul Local al Municipiului Arad, a decis ca în anul 2015 să introducă în calendarul activităților proprii unele proiecte noi, care credem că vor fi primite cu mare interes de publicul arădean. Primul dintre aceste evenimente este Festivalul de științe umaniste, care se află la prima ediție. Tema acestui Festival, pentru anul 2015, este legată de libertate“, a precizat Daniela Andreica Pădurean, directorul Centrului Municipal de Cultură Arad.
Cătălin Lazurcă, unul dintre iniţiatorii şi organizatorii acestui festival a precizat faptul că festivalul va aduce în atenţia publicului libertatea.
„Este o temă care nu are cum să nu suscite interesul unui om contemporan în con­diţiile unui război aproape de graniţele României, în condiţiile în care libertatea de expresie a fost pusă în discuţie în cazul Charlie Hebdo sau libertatea religioasă în cazul martiriului multor creştini în Orien­- tul Mijlociu. (…) În programul cultural al Aradului trebuie să își facă din ce în ce mai mult loc ceea ce putem numi evenimentul de concept. Trebuie să fie evenimente care să se adreseze publicului în general, dar să aibă o temă, un miez, care să coordoneze evenimentele. Anul acesta ni s-a părut potrivit să alegem tema libertății”, a declarat consilierul local Cătălin Lazurcă, organizator al evenimentului de la Arad.
În cadrul festivalului vor sus­ține conferințe Gabriel Liiceanu, Horia Roman Patapievici, Ioan Stanomir, Mihai Maci, M. Duțescu, Teodor Baconschi, Petre Guran și Armand Goșu – o selecție de nume relevante, active și importante în publicistică, eseistică, literatură și politologie, un eșantion mai mult decât reprezentativ pentru discursul public intelectual românesc.
Printre subiectele abordate se numără „Constrângerile ideologice ale învățământului public din România” (Petre Guran, 24 aprilie), ipostaze ale libertății în Ucraina (Armand Goșu, 24 aprilie) „Arhitectura tranziției. Primii ani de libertate” (M. Duțescu, 23 aprilie).
Programul Festivalului de Ştiinţe Umaniste
joi 23 aprilie, sala Ferdinand a Primăriei Arad
ora 16.00, Mihai Maci  – Conferință: Libertatea în timp; ora 17.30, M. Duțescu – Conferință: Arhitectura tranziției. Primii ani de libertate; ora 19.00, Teodor Baconschi – Conferință: Libertatea de a spune da. O perspectivă discret conservatoare
vineri 24 aprilie
ora 13.00, Sala Concordia a Bibliotecii Judeţene Arad, Petre Guran Conferință: „Constrângerile ideologice ale învăţământului public din România”
ora 16.00, Librăria Scienta, Teodor Baconschi – Lansare de carte: Facebook. Fabrica de narcisism; ora 18.00, Librăria Scienta
Armand Goșu  – conferință: Ce este Ucraina şi la ce foloseşte? ora 19.30, Sala Cinematografului Arta Gabriel Liiceanu  – Conferință: Au oare oamenii nevoie de libertate?
sâmbătă, 25 aprilie
ora 16.00, Librăria Scienta, Gabriel Liiceanu, H. R.Patapievici, Lansare de carte: O idee care ne sucește mințile; ora 18.00, Librăria Scienta
Ioan Stanomir – Conferință: Întemeierea ratată a libertăţii (1990/1991); ora 19.30, Sala cinematografului Arta,
H. R. Patapievici, Conferință: Educația liberală și conversația neîntreruptă.

Recomandările redacției