Printr-o instanță federală din Alexandria, statul Virginia (un oraș cu suprafață și populație aproximativ egale cu ale Aradului), justiția americană l-a condamnat joi, 1 septembrie 2016, pe hackerul Guccifer, pe numele său real Marcel Lazăr Lehel, cetățean român cu drepturi depline și fără nici o obligație față de statul  american, la 52 de luni de închisoare, ceea ce înseamnă că  hackerul bihorean venit la Sâmbăteni prin căsătorie și dedulcit la mierea spargerii de conturi virtuale prin rețeaua internet va petrece patru ani și patru luni într-o pușcărie americană (dacă nu va fi plimbat prin mai multe, ca să se convingă pe propria-i piele de profunda omenie din pușcăriile celei mai avansate democrații a planetei și-a Universului).

Conform surselor noastre de informare (internetul de-a lungul și de-a latul), Marcel Lazăr Lehel a pledat vinovat în acest proces care a început în luna mai, după extrădarea sa din România în Statele Unite, proces în care au existat mai multe capete de acuzare la adresa sa, printre care  și acces neautorizat la un computer protejat și furt agravat de identitate.

Așadar justiția americană i-a venit de … hac… hackerului, spre satisfacția oficialităților americane, românești, planetare și cosmice: „Pirații informatici precum Marcel Lazăr cred că pot acționa cu impunitate din locuri sigure din străinătate, dar parteneriatul Departamentului Justiției cu forțele de ordine din întreaga lume asigură faptul că pot fi aduși în fața justiției (americane, n. a.). Lazăr a încercat să obțină faimă prin spargerea conturilor online ale americanilor și prin publicarea informațiilor lor personale; în loc de asta, a fost condamnat în tribunalul federal american”, a declarat procurorul general adjunct Leslie Caldwell.

Marcel Lazăr Lehel a fost pus la dispoziția justiției americane prin extrădare și a trebuit să se apere împotriva a nouă capete de acuzare: trei de acces neautorizat la computere personale, trei de fraudă online, unu de furt de identitate, unu de obstrucționare a justiției și unu de hărțuire online. Guccifer a devenit cunoscut în 2013, când și-a asumat responsabilitatea pentru spargerea conturilor de internet ale familiei fostului președinte George W. Bush și publicarea unor tablouri pictate de fostul președintele american, inclusiv autoportrete în cadă.

Potrivit oficialităților americane din domeniu, se presupune că Guccifer a spart între 2012 și 2014 aproximativ 100 de conturi de e-mail ale unor personalități politice proeminente: membri ai familiei Bush, fostul secretar de stat Colin Powell – apropiat și colaborator al a fostului președinte George W. Bush, și Sidney Blumenthal – fost „ajutor” al președintelui Bill Clinton, ulterior consilier neoficial al senatoarei Hillary Clinton – actuala candidată a Partidului Democrat în cursa electorală pentru prezidenția Statelor Unite. De asemenea, el a făcut publice e-mailuri cu mesaje de dragoste și fotografii pe care Corina Crețu, comisar european, i le-ar fi trimis lui Colin Powell în perioada 2010 -2011.

Conform actului de acuzare, Guccifer a publicat în mediul online mesajele trimise de Blumenthal către Hillary Clinton pe adresa contului ei privat de e-mail, cont pe care, ca secretară de stat, l-a folosit pentru afaceri personale, dar și în interes de serviciu (în loc să folosească pentru acest scop un cont guvernamental securizat), fapt exploatat de adversarii republicani care, după declanșarea unei investigații amănunțite a FBI asupra cazului, au folosit întâmplarea pentru a o discredita pe Hillary Clinton în campania pentru Casa Albă.

În momentul extrădării, Lehel ispășea în România o pedeapsă de 7 ani de închisoare, dispusă de Curtea de Apel București în mai 2015 prin menținerea deciziei din iunie 2014 a Tribunalului. Tribunalul îl condamnase atunci la 4 ani de închisoare pentru spargerea conturilor de e-mail ale directorului SRI George Maior și a constatat că în 2012 Judecătoria Sectorului 3 îl condamnase la 3 ani de închisoare, cu suspendarea executării pedepsei, pentru spargerea conturilor de email ale unor vedete. Însumându-se pedepsele, pedeapsa finală a ajuns la 7 ani de închisoare.

În acest an, postul american de televiziune Fox News a realizat un interviu cu Guccifer, care a spus că a fost foarte ușor să spargă contul de mail al lui Hillary Clinton și că a găsit dovezi că nu a fost singurul, dar și că a ascuns doi gigabiți de date „… care țin de securitatea națională” și sunt prea sensibile. Întrebat ce le transmite celor care îi privesc cu scepticism afirmațiile, Lehel a răspuns: „Cred că puteți găsi dovezile în arhivele Guccifer, din câte îmi aduc aminte”.

Echipa de campanie a lui Hillary Clinton a respins însă afirmațiile românului.

Conform surselor internaționale (internetul liber), o entitate informatică autodenumită Guccifer 2.0, care susține că este hacker român, a apărut în mediul online în luna iunie a acestui an și și-a asumat spargerile de conturi ale Comitetului Național Democratic și ale comitetului campaniei congresionale democratice. Serviciile secrete și experți ai securității cibernetice din Statelor Unite au presupus că Guccifer 2.0 este un bluf al serviciilor secrete rusești, lansat cu intenția de-a semăna confuzie asupra atacurilor informatice la care a fost supus Partidului Democrat.

Recomandările redacției