Hălmăgenii care au lăsat cumpărăturile pe ultima zi, au rămas fără miel de Paşti

0
362

primar Toca miei piataDe obicei Vinerea Mare este ziua când oamenii îşi cumpără miel din piaţă, pentru masa de Paşte. Însă unii au aşteptat ziua de sâmbătă în speranţa că vor găsi carne de miel la preț mai avantajos, ceea ce nu s-a întâmplat. Dimpotrivă, sâmbăta au mai fost puțini miei de vânzare și oamenii au fost dezamăgiți, ei riscând să nu aibă mielul tradițional pe masa de Paști.
Vineri a fost ofertă mai mare la miei dar, după aprecierile oamenilor, au fost cam mici și cam slabi, prețul lor fiind de 10 lei kilogramul – la mieii vii și în jur de 20 de lei pentru cei sacrificați (carcase). Unii clienți mai în vârstă spuneau că o astfel de situație nu au mai întâlnit de-a lungul anilor: să nu fie miei de vânzare în sâmbăta Paștilor! „Sunt bani puțini și mulți nu au bani pentru alte lucruri necesare prin casă. Cum să mai dea atâția bani pe un miel așa slab cum au fost cei din piață? Că nu are carne mai multă ca un cocoș de-al meu“ – se tânguia o bunicuță după ce a văzut oferta.
Vorbind despre aspectul sesizat mai sus, primul edil Adrian Țoca a ținut să facă unele aprecieri generale despre cum întâmpină localnicii aceste sărbători dar și despre cazul prezentat.
„Eu cred că, în general vor­bind, toți hălmăgenii se pregătesc din timp pentru aceste săr­­bători deosebite și fiind oameni gospodari, au ce pune pe masa de Paști. În particular vorbind, fiecare are după cum s-a gospodărit dar nu cred că nu au avut ce pune pe masă. Apoi, nu toată lumea consumă carne de miel, nici chiar de Paști. Mai consumă carne de curcan ori de alte păsări. Și nu cred că s-a lăsat nimeni să nu aibă pe masă o friptură, un cozonac, o prăjitură, un suc sau alte băuturi precum și tradiționalele ouă roșii. Eu zic că lumea s-a pregătit din vreme și a avut pe masă cam ce a dorit. Că… nu la toată lumea au fost cantități mari, asta e altceva și e altă discuție“  – a apreciat Adrian Țoca.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.