Într-un sfârșit de săptămână, am poposit la Hanul Moților din Hălmagiu, pentru o descindere singuratică spre Vârful Găina (circa 1400 m), pentru admirarea peisajului în plină toamnă însorită. Administratorul pensiunii, d-l Ioanăș, s-a dovedit un excelent ghid, oferindu-se să mă însoțească la principalele locuri ce „merită a fi cunoscute”. Pe drum, mi-a vorbit despre clădirea hanului, mai veche de două secole; aici, Avram Iancu avea rezervată o cameră în permanență, unde, spune dânsul, pe baza unor documente aduse spre consultare într-o plasă de rafie, s-ar fi întâlnit Avram Iancu cu Eminescu în turneul arădean al tânărului viitor poet cu trupa de teatru a lui Pascali, prin 1867.
Știați că în cimitirul din Halmagiu este înmormântată mama lui Arsenie Boca, cel care, s-a anunțat doar!, va fi canonizat? Are numele de Dărău Creștina, e originară de aici, s-a născut în 30 octombrie 1892 și a murit în 6 decembrie 1951. Mormântul este foarte îngrijit, având flori proaspete, inscripții cu Arsenie Boca și câteva mesaje de rugăciune.
Priviți, acolo pe deal e cripta unde se află mama principelui Transilvaniei, Gabriel Bethlen (n. 1580, Ilia – 1628, Alba-Iulia), cel care a încercat, după istorici, să realizeze o unire a principatelor române sub numele de Dacia; din păcate, se află într-o stare avansată de degradare, o ruină, în cimitirul catolic. Se numește Bethlen Iosephne, fiică a grofului Zichi, născută în 15 apr. 1769 și înmormântată în 26 oct. 1821. Tot aici, am descoperit un însemn funerar cu numele Alexandru Sterca Șuluțiu (1830 – 1907), nobil de Cărpiniș, jude în Hălmagiu, poate urmaș al episcopului greco-catolic (același nume – n. 1794, Abrud – 1867 -, provenind dintr-o familie nobiliară din Cărpiniș, j. Timiș) din vremea episcopatului ortodox al lui Andrei Șaguna.
În fine, mai regăsesc aici, mormântul tatălui scriitorului, jurnalistului și profesorului Lavinia Betea, originară din Hălmagiu. Drumul spre vârful Găina e încărcat de arome și combinații de culori ruginii, iar Platoul pare un fel de Olimp al moților.
Anton Ilica

  • Gervicz Alex spune:

    Bună ziua
    Îmi pare rău, dar trebuie să vă contrazic, în acea criptă nu poate fi mama principelui Gabriel Bethlen,mai ales că mormântul este datat mai târziu.Acest mormânt a aparținut familiei Bethlen de Bethlen și nu ramurii celeilalte Bethlen de Iktár din care face parte și principele.In schimb,contesă Jozefa a avut un nepot cu numele de Gabriel Bethlen care s-au născut în 1821.

Comentariile sunt închise.

Recomandările redacției