Movile de gunoi neridicat, moloz, crengi, mizerie și… șobolani morți. Se întâmplă chiar în centrul Aradului, nu la marginea unui cătun. Locatari și firme din zona Podgoria ajung să se „bată“ pe aceeași ghenă de gunoi, unica din aceea zonă și la îndemână pentru absolut oricine. Desigur, arădenii au déjà vu acum. Și asta pentru că, problema gunoaielor și a spațiilor insuficiente pentru debarasarea de acestea este din nou, de mare actualitate. Problema se acutizează precum vor crește gradele în termometre în perioada următoare. Și anul trecut, pe vremea asta, cam tot de asta se plângeau arădenii! De deșeuri neridicate și miros pestilențial.

„Ghena 102“ ajunge să facă reputație unei zone. Devine punct de referință și asta pentru că aici se poate vedea perfect, cât de defectuos este managementul deșeurilor. Vorbim de zona străzii Traian Moșoiu, colț cu Alecu Russo. Aici, situația este scăpată de sub control și chiar cu sesizări repetate la Primăria Municipiului și la Direcția de Sănătate Publică, problema pare că nu-și poate găsi rezolvare. Pare halucinant ca o administrație să nu poată rezolva o asemenea problemă, dintr-o zonă centrală a orașului.

Locatarilor blocurilor din jur le-a ajuns cuțitul la os, în timp ce unii au ajuns să devină nepăsători. Nu de alta, dar au văzut că nu se schimbă nimic. O arădeancă care are locuința cu „vedere“ direct la ghena cu pricina este terorizată și insistă cerând autorităților să facă ceva. „Eu am vedere la rampa 102. Există foarte mult gunoi, cartoane, ambalaje – în general diverse deșeuri de la toți comercianții din jur. Practic, deși pare greu de închipuit, aruncă deșeuri aici farmaciile, magazinele de haine, coaforul și chiar cabinetele medicale aflate în imediata apropiere. Vreau să fie verificate contractele de salubritate ale acestor firme care se ocupă de gestionarea deșeurilor în Arad. Ar trebui ca administrația să încheie contracte cu firme responsabile, capabile să decongestionze această zonă. S-ar putea aduce o mașină care să decongestioneze strada îngustă, unde este amplasată ghena“, susține Maria Cristina Cojocaru.

Arădeanca a făcut sesizări în numele locatarilor revoltați, la Primărie și DSP. „Deranjați de mizeria, mirosul, dezordinea din jurul ghenei de gunoi de pe strada Alecu Russo, am sesizat societățile care noi am crezut că se ocupă de salubrizarea zonei. Dorim igienizarea spațiului din zona ghenei de gunoi, tăierea ierbii, transportarea materialelor de construcții și a altor deșeuri mari. Nu dorim tragerea la răspundere a nimănui în mod special, ci doar rezolvarea situației. Avem propunerea ca cele două pubele de gunoi existente în trecut, la blocurile din jur, respectiv în spate și la început de alee, să fie din nou amplasate, în același loc, pentru ca locuitorii să își poată gestiona mai ordonat debarasarea de deșeuri“, spune Cristina.

„Șobolani sunt și la New York!“

Cristina ajuns să posteze pe site-urile de socializare poze, ca… de rușine măcar, cei responsabili să se sesizeze să vină să curețe zona. „Uneori, doar după ce postez pe internet vin și mai curăță zona“, mai spune ea.

Aceasta mai propune ca în stradă să fie puse mai multe tomberoane, ca firmele să nu se mai „înghesuie“ la aruncatul deșeurilor, în același loc.

„Cam o dată la două zile ies și strâng șobolanii morți!Asta se întâmplă în centrul Aradului! Gunoiul se ridică doar când vrea societatea Retim! Zona în care stau eu e lângă o rampă de gunoi care deservește cam un sfert din zona Podgoria, partea din fața Catedralei, plus comercianții din zonă! “, explică Maria Cristina.

Arădeanca spune că a primit un răspuns halucinant din partea autorităților, atunci când le-a anunțat că în zonă e plină de șobolani: „Am solicitat rampe noi – special pentru comercianții din zonă- farmacii, fast food, magazine și ridicarea gunoiului mai des, dar se spune că totul e conform standardelor și că șobolani sunt și la New York!“.

Și alți arădeni se confruntă cu aceeași problemă. „Trist și rușinos că ne confruntăm cu astfel de probleme sanitare.Sunt copii care locuiesc în această zonă și se pot contamina cu bacterii. Și eu întâmpin acestă problemă, mai ales lucrând în blocuri“, spune un arădean.

Locatarii au ajuns la disperare și speră că sesizând insistent autoritățile, acestea vor lua ceva măsuri.

 

 

Recomandările redacției