Haos la Hong Kong, atacuri brutale soldate cu 45 de răniți

0
361
Protestors move barricades near the Legislative Council in Hong Kong, Wednesday, June 12, 2019. Hundreds of protesters surrounded government headquarters in Hong Kong on Wednesday as the administration prepared to open debate on a highly controversial extradition law that would allow accused people to be sent to China for trial. (AP Photo/Kin Cheung)

Furia creştea, luni, la Hong Kong, la o zi după atacuri brutale asupra unor manifestanţi în favoarea democraţiei ale unor agresori suspectaţi că fac parte din traide – violenţe soldate cu zeci de răniţi şi care agravează criza în care se află fosta colonie britanică, relatează AFP, conform news.ro.
Valul contestării care continuă de la 9 iunie în acest centru financiar internaţional a luat o nouă întorsătură duminică, când bande de bărbaţi înarmaţi cu bastoane, tije metalice şi bâte de baseball – majoritatea purtând tricouri albe – au bătut manifestanţi antiguvernamentai care se întorceau acasă de la o nouă manifestaţie-monstru. În imagini cu atacuri comise la Yuen Long, în nordul Hong Kongului, şi difuzate în direct pe Facebook, oameni urlau în timp ce agresori băteau manifestanţi şi jurnalişti atât într-o staţie de metrou, cât şi în rame. Pe jos se pot observa bălţi de sânge. Potrivit unor autorităţi spitaliceşti, 45 de persoane au fost rănite în acest atacuri. Un bărbat se afla în stare critică, iat alte cinci persoane se aflau în stare gravă.
Acuze la adresa poliţiei
Numeroase voci critică poliţia fostei colonii britanice, revenite în 1997 sub tutela chineză, acuzând forţele de ordine de faptul că au venit la faţa locului după mai bine de o oră, în pofida unor apeluri la ajutor repetate din partea persoanelor atacate. Poliţia este denunţată, de asemenea, din cauză că nu a operat vreo arestare, în timp ce agresorii au rămas pe străzi în jurul staiţiei de metrou Yuen Long până luni dimineaţa. Imagini surprind de asemenea bărbaţi care poartă tricouri albe în timp ce părăsesc locul cu vehicule cu numere de înmatriculare chineze. Un deputat democrat, Lam Cheuk-ting, se află între răniţi. El prezintă laceraţii la faţă şi braţ. El a criticat reacţia poliţiei şi a acuzat „triadele”.
Bande criminale
Un activist în favoarea democraţiei, Nathan Law, a adăugat pe Twitter că „atunci când huligani chinezi atacă cetăţenii, niciun poliţist nu este prezent. Ruşine Guvernului”. Aceste confruntări alimentează teama că triade – bande criminale prezente atât la Hong Kng, cât şi pe continent – sunt pe cale să se amestece în criza politică. Yuen Long se află în Noile Teritorii, alături de frontiera cu China, unde bande criminale şi comitete rurale în favoarea Beijingului sunt foarte influente. Atacuri similare vizând manifestanţi în timpul imensei „mişcări a umbrelelor”, în toamna lui 2014, au fost imputate tot triadelor. Hong Kongul este teatrul unor manifestaţii uriaşe împotriva Guvernului local în favoarea Beijingului, în marja cărora au loc înfruntări sporadice şi violente între manifestanţi radicali şi poliţişti.Mişcarea a apărut în urma respingerii unui proiect de lege – în prezent suspendat – vizând să autorizeze extrădări către China. Însă contestarea s-a extins la revendicări mai vaste, cererea unor reforme democratice, instaurarea sufragiului universal şi sfârşitul erodării unor libertăţi de care se bucură teritoriul autonom.
Atingere adusă „poporului chinez”
În timp ce bande armate se dezlănţuiau la Yuen Long, poliţia înfrunta manifestanţi radicali în centrul Insulei Hong Kong. Poliţişti antirevoltă au tras cu gloanţe de cauciuc şi gaze lacrimogene împotriva mani­- festanţilor, care au atacat cu câteva ore mai înainte Biroul de legătură al guvernului chinez la Hong Kong. Manifestanţi au aruncat cu ouă şi au inscripţionat graffiti pe faţada clădirii, o nouă sfidare la adresa autorităţii Beijingului, după invadarea, la începutul lunii, a Parlamentului din Hong Kong. Şeful Biroului de legătură, Wang Zhimin, a denunţat luni o atingere la adresa „întregului popor chinez”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.