Aproximativ jumătate dintre județele din țară au cel puțin câte un caz confirmat de îmbolnăvire cu coronavirus. În celelalte județe, nicio persoană care să aibă domiciliul în zonele respective nu a fost infectată cu COVID-19. Spre exemplu, nicio persoană cu domiciliul în județul Arad nu a fost infectată cu virusul COVID-19. 

Harta poate fi urmărită live AICI

Urmează scenariul al 3-lea

Autoritățile spun că, având în vedere că s-a ajuns la 97 de îmbolnăviri la nivel național, se fac pregătiri pentru ce de-al 3-lea scenariu, care vizează un număr de îmbolnăviri între 101 și 2.000. 

Intrarea în scenariul al 3-lea presupunea, în estimarea inițială, „transmiterea susținută pe scară largă, cu creșterea presiunii asupra sistemului de îngrijiri de sănătate (101-2000 cazuri)”.
Potrivit reprezentanților Prefecturii Arad, o parte din măsurile prevăzute pentru Scenariul 3 au fost deja adoptate de autorități, iar la acest moment nu avem confirmarea faptului că există o „transmitere susținută pe scară largă” a noului coronavirus (COVID-19).
Tipologia cazurilor de până în prezent arată o trasabilitate a contactelor persoanelor care sunt confirmate pozitiv cu noul coronavirus. În acest sens, echipele Direcțiilor de Sănătate Publică desfășoară anchete epidemiologice pentru identificarea tuturor contacților persoanelor confirmate pozitiv.
Totodată, față de previzionarea realizată, până la acest moment nu au survenit decese în urma infectării cu noul coronavirus.

Măsuri deja adoptate care fac parte din Scenariul 3, înainte de a se intra efectiv în Scenariul 3:
• Măsuri de distanțare socială, limitarea contactului dintre persoane.
• Limitarea activităților colective.
• Punerea în aplicare a planului de pregătire pentru pandemie
• Raportarea călătoriilor (ex: istoricul călătoriilor simplificat)
• Implementare de puncte medicale avansate în cadrul unităților sanitare.

La nivelul CNSSU urmează să fie reanalizat planul de măsuri, în sensul înăspririi unor măsuri deja luate și/sau completarea acestora cu alte tipuri de măsuri necesare combaterii răspândirii noului coronavirus(COVID-19)

Recomandările redacției