În urmă cu câteva zile am fost, din nou, oaspeții Primăriei comunei Hășmaș. Pe primarul Cornel Popa l-am găsit participând la o
ședință restrânsă. Imediat ce a terminat întâlnirea, l-am întrebat cum a încheiat anul 2018. Răspunsul a venit prompt, clar și fără nicio ezitare: „Fără nicio datorie la nimeni.” Am rămas surprinși de un asemenea răspuns, având în vedere că puțin primari se pot lăuda cu așa ceva. În continuare, edilul-șef a spus că personal nu este mulțumit de anul care se încheie, având în vedere că a fost un an sărac în investiții finalizate. Cu toate acestea, primarul a ținut să vorbească de ceea ce a reușit să facă pentru comună, având în vedere că este vorba despre investiții importante pentru comunitate. „Aș vrea să punctez câteva dintre investiții. Este vorba despre fina­- lizarea DC 11 Comănești-Agrișu Mic-Botfei. Asfaltarea realizată este de fapt ultima parte din acest drum, pe o lungime de 1,6 km. Am mai reușit să reabilităm și să modernizăm Căminul Cultural din satul Agrișu Mic, lucrare executată din fonduri de la bugetul local. Aici s-a executat înlocuirea acoperișului și a tâmplăriei cu termopane, geamuri și uși, zugrăveli exte­- rioare și interioare”, a declarat primarul. De altfel, căminul cu pricina a fost inaugurat în iunie, când a fost organizat un spectacol folcloric susținut de Ansamblul Codrenii Hășmașului și Aușana din Bihor.
În continuare, primarul Cornel Popa a ținut să vorbească despre amenajarea trotuarelor și alte proiecte. „Se apropie de finalizare lucrarea de amenajare a trotuarelor, a canalizării pluviale și acceselor la proprietăți în localitatea Comănești, investiții finanțate cu bani de la Consiliul Județean și bugetul local. Tot în acest an am semnat două contracte de finanțare prin Ministerul Dezvoltării în cadrul PNDL II. Este vorba despre modernizare străzi în localitățile Comănești, Agrișu Mic, Botfei, Urvișu de Beliu și Clit. La finalizarea acestui proiect, toate străzile vor fi asfaltate și vor cumula 4,5 kilometri. Avem făcute toate demersurile, lucrările urmând a începe la primăvară”, a continuat Popa, care a ținut să precizeze că valoarea acestor investiții se ridică la 25 de miliarde de lei vechi.
Se anunță un an plin
Un alt contract semnat de autoritățile locale se referă la reabilitarea, modernizarea, extinderea și dotarea Școlii Gimnaziale și a grădiniței din Hășmaș. Lucrarea se află în faza de proiectare și execuție, valoarea estimată fiind de 21 miliarde de lei vechi. „O altă lucrare va consta în realizarea unui teren de sport și a unui spațiu de joacă pentru copii în localitatea Agrișu Mic. Mai avem, de asemenea, un proiect de reabilitare, modernizare, extindere și dotare a grădiniței cu program normal din satul Botfei. Cererea a fost depusă pe GAL Socodor și este în evaluare la Timișoara, valoarea lucrării fiind de 60.000 de euro, jumătate din sumă provenind de la bugetul local”, a ținut să precizeze primarul. Cornel Popa mai susține că anul viitor se va construi un pod nou peste drumul comunal 11, la intrare în satul Botfei dinspre Agrișu Mic. „Proiectul este finanțat prin Compania Națională de Investiții și este semnat. Ca valoare, se ridică la 12 miliarde de lei vechi. Tot anul viitor, vor începe lucrări de reabilitare și modernizare a Căminului Cultural din Botfei și vom începe con­- struirea unei capele mortuare la Hășmaș”, a continuat Cornel Popa. Capela se va ridica pe un teren privat, proprietarul donându-l fără niciun fel de pretenție. „Cel care donează terenul este domnul Pavel Moț, căruia îi mul­țumim și pe această cale pentru gestul făcut. Cu atât mai mult cu cât este vorba despre o suprafață destul de mare”, a încheiat primarul.
Voicu Sida

Recomandările redacției