Haştagii nu mai sunt USR-işti sau USR-iştii nu mai sunt haştagi?

0
467

USR-istul Andrei Caramitru îşi exprimă frustrarea provocată de către protestatarii #Rezist, pe care îi acuză nici mai mult nici mai puţin decât de trădare. Plin de amărăciune, el spune că mulţi dintre aceştia au renunţat la luptă în schimbul unor „funcții și poziții”. „Mă întristează zilele astea un lucru. Aveam multi prieteni in Piața Victoriei. Oameni buni care au luptat cu noi împreună. Acum – câțiva dintre ei au ales calea ușoară. Funcţii și pozitii. Repede. În PNL sau în jurul lor. Și acum – sunt pe baricade și spumegă contra USR-ului. Nu înțeleg ce le-am făcut așa de rău (am cerut doar fără penali – știți voi – chestia pentru care am luptat împreună). Și nu înțeleg cum se simt ei acum – când debitează fix ce spune şi Antena 3, și Gușă și Andronic și PSD. Exact același punctaj. Cum e posibil așa ceva fraților? Voi nu vă dați seama că acum sunteți fix lângă ăia cu care luptam împre­ună? Așa de repede? Nu vă e rușine? Va puteți privi in oglindă? Și lăsați-mă cu «interesul naţional». Mai degrabă recunoașteți ca va bateți pentru un mic «interes personal»”. Ei, marea problemă este că haştagii spun că nu ei au trădat, ci, dimpotrivă, USR-iştii! Ce ziceţi, cine are dreptate?
S-o luăm bob cu bob: nişte scandalagii de profesie, stipendiaţi la greu dinafară, au iniţiat ample mişcări de protest în folosul purtătorului de geacă roşie, care a descins în mijlocul lor şi a proclamat definirea străzii ca unic reprezentant al poporului şi stindard al democraţiei.  Partea majoritară a Sistemului, care îl susţine pe Klaus Werner, a tăcut chitic, deşi ştia că se pune la cale o gravă deturnare a sensului democraţiei. Ba, mai mult, deşi nu prea îi înghiţea pe golanii care au iniţiat mişcările de stradă, manipulând o mare masă de oameni de bună credinţă, a mai infiltrat şi el câţiva golani. În plus, a dat sarcină creaţiei sale politice, USR, să lupte cot la cot cu haştagii rezistenţi. Iar USR-iştii au pus la greu umărul, sperând că, prin inducerea impresiei că ei sunt creatorii mişcării, adevăraţii lideri, vor cunoaşte o creştere fulminantă. Lucru care s-a şi întâmplat.
Iată, însă, că după aceea au intrat în coliziune cu PNL, adevăratul partid al lui Iohannis şi, prin urmare cu însuşi Iohannis. Prin urmare, era de aşteptat ca haştagii să abandoneze USR, pe motiv că acesta l-a trădat pe Iohannis. Sistemul este în mare încurcătură, trebuie să facă tot soiul de manevre, de muncă de lămurire a USR să nu mai facă pipi contra vântului, să priceapă că, deocamdată, nu au voie să uzurpe supremaţia PNL. Pe cealaltă parte, trebuie să-l convingă pe Iohannis că, în viitorul apropiat, va avea nevoie de o alianţă PNL-USR, care să-i asigure majoritatea şi guvernul său. Cel mai greu va fi să convingă USR. Nu pe liderii săi, ci pe cei circa 80% dintre membrii partidului, care s-au înrolat luând de bune tromboanele acestora şi habar nu aveau că USR are vreo legătură cu Sistemul.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.