Hidroelectrica a obţinut un profit net de 1,36 miliarde de lei în 2017 – maxim istoric – şi de 485 de milioane de lei în trimestrul I 2018, în condiţiile în care preţul energiei a scăzut, iar numărul de salariaţi şi salariile au crescut, conform Mediafax.

„Veniturile din exploatare au scăzut uşor, de la 3,3 miliarde de lei în 2016 la 3,2 miliarde de lei în 2017, pe fondul evoluţiei fluctuante a preţurilor la energia vândută, dar EBITDA (n.n.- profitul înainte de taxe, depreciere şi amortizări) a crescut consistent, de la 67% la 69%, astfel că am obţinut un profit net de 1,36 miliarde de lei – maxim istoric”, a spus Bogdan Badea, directorul general al companiei.

„Şi trimestrul I 2018 a fost extrem de bun, cu un EBITDA de 74% şi o marjă de profit de 50%, profitul net fiind de 485 de milioane de lei”, a declarat directorul general al Hidroelectrica, într-o conferinţă de presă.

Oficialul a explicat aceste performanţe printr-o administrare mai atentă a tuturor resurselor şi o organizare a agendei de lucrări astfel încât să nu fie întreruperi pentru mentenanţă în perioade cu cerere mare de energie. „Am evitat lucrările de mentenanţă în perioade de vârf, astfel ca în semestrul I să avem cât mai puţine grupuri în reparaţie. Suntem cu toţi indicatorii pe creştere, pentru că am reuşit să producem mai multă energie la preţuri mai mici”, a explicat Bogdan Badea.

În plus, începând din 2018 Hidroelectrica nu mai livrează energie la preţuri reglementate, după ce în 2017 livrase 1,13 TWh în astfel de condiţii limitative. Hidroelectrica are contractată energie şi pentru 2019 şi chiar pentru anul 2020, fiind „parte din politica societăţii de a vinde în avans cât mai multă energie, pentru asigurarea stabilităţii preţurilor”, a mai spus Bogdan Badea.

Managementul Hidroelectrica a decis ca 90% din profitul obţinut în 2017 să fie distribuit acţionarilor sub formă de dividende, „pentru a transmite investitorilor – în perspectiva listării – că Hidroelectrica este o companie care dă dividende”, a mai menţionat directorul general al societăţii.

Întrebat care a fost efectul transferului CAS de la angajator la angajat asupra salariilor din companie, Bogdan Badea a arătat că asupra salariului său personal a avut efectul de scădere cu 20%. În schimb, asupra mediei generale efectul a fost o creştere cu 20% pentru acoperirea necesarului la nivelul venitului brut şi cu 15% (în urma negocierilor pentru noul contract colectiv de muncă) la nivelul câştigului net al angajaţilor. „Profiturile obţinute înglobează şi aceste creşteri salariale”, a precizat directorul general al Hidroelectrica.

Referindu-se la investiţiile programate pentru acest an, Bogdan Badea a arătat că sunt alocate fonduri de 109,19 milioane de euro, dar aceste investiţii „nu se vor mai face de dragul de a investi, cum se făceau în trecut, ci se vor aloca în funcţie de priorităţi, de oportunitate şi de eficienţă”.

Hidroelectrica este controlată de statul român prin Ministerul Energiei, care deţine 80,06% din acţiuni, iar Fondul Proprietatea deţine restul de 19,94% din acţiuni.

Recomandările redacției