Chiar dacă în aceste momente toată lumea sărbătorește și încearcă să uite de toate problemele întâmpinate în anul care s-a încheiat, doctorul Horea Timiș, directorul Direcției de Sănătate Publică Arad, privește cu îngândurare spre anul în care tocmai am pășit. Valul cinci al pandemiei provocate de virusul Sars Cov 2 se pare că va depăși în dimensiune valul patru, care a pus pe butuci întreg sistemul sanitar românesc. Dacă în valul patru, personalul medical, spitalele, ambulanța au fost depășite complet de situație, specialiștii spun că valul cinci va fi și mai rău. Rezultatele se vor vedea la sfârșitul acestei luni.

Privim la ce se întâmplă în statele europene, cu o populație majoritar vaccinată și ne gândim la ce ne așteaptă în 2022, în România, cu o populație majoritar nevaccinată!

Ținem legătura zilnic cu colegii din țări care se confruntă deja cu valul cinci și veștile nu sunt deloc bune. Creșterea exponențială și explozivă, coroborată cu contagiozitatea tulpinii Omicron, ne arată că în România vom fi cel mai probabil sufocați ca și sistem, într-un timp scurt. De această dată povara se va muta pe medicii de familie, care vor gestiona un număr triplu de cazuri: vor testa, consulta și trata în același timp. Cu această ocazie, le doresc un sfârșit de an liniștit, pentru că vor veni vremuri grele și trebuie să fim mai uniți decât oricând. La fel, vom avea centre de evaluare dispuse prin județe, pentru că presiunea pe spitalele principale va fi, din nou, depășită. Cel mai forjat sistem va fi serviciul de ambulanță și numărul unic de urgență 112 va fi copleșit de numărul mare de apeluri, mai ales în vârful valului. În valul patru, sistemul de ambulanță și SMURD s-au autodepășit și au atins 110% din capacitate, printr-un efort depus 24/24. Au adunat atâția km cât în cinci ani de funcționare. Am încă vie în minte imaginea angajaților de la ambulanță, când ieșeau din tură transpirați de storceau tricoul după o tură.

În valul cinci, nevaccinații pozitivi trebuie să se pregătească de timpi mari de așteptare și în timp ce așteaptă o ambulanță ar trebui să reflecteze la aceste zile, când încă mai puteau lua decizia de a se vaccina. Și, din nou, mulți vom pierde oameni dragi cu care astăzi, poate, sărbătorim trecerea dintre ani, împreună. Pentru mulți, din păcate, poate fi și ultimul. Și toate acestea puteau fi oprite, dacă aveam o cultură a vaccinării. Este o liniște și o sărbătoare similară, pentru medicii din sistem, cu celebrul „Dont Look Up” pentru că totul este doar o chestie de timp.

Noua tulpină vine ca un val puternic, completat cu iresponsabilitate socială și corelat cu o oarecare ineficiență a testelor rapide printre altele. După cum ne transmit colegii din alte țări, se pare că majoritatea cazurilor sunt negative la teste rapide și pozitive la PCR. Asta va însemna un oarecare haos în diagnosticare și o presiune imensă pe sistemul de laboratoare, dar mai ales pe sistemul de ambulanță, pe partea de recoltare. O altă veste tristă vine din țările care se confruntă deja cu Omicron, despre scăderea vârstei pacienților afectați. Copiii vor fi și ei sensibil afectați. Pediatrii, și mai ales secțiile de pediatrie și ATI, trebuie sa fie din timp pregătite pentru că toate datele ne arată că vom avea o mare provocarea pe aceast sector sensibil. Nu în ultimul rând, presiunea economică pe administrația publică și pe sectorul sanitar va fi majoră, din cauza numărului mare de pacienți care va fi gestionat în valul 5. Dacă un nevaccinat internat în spital ne costă în medie undeva la 5000 de euro – pe secțiile clinice mai puțin, dar pe secțiile de ATI la 10-14 zile de spitalizare costurile pot să depășească 10k euro pe un singur pacient – imaginați-vă câte resurse financiare pot fi salvate prin măsuri de prevenție și vaccinare.

Vorbim de resurse și trebuie să ne gândim la cea mai importantă resursă din sistemul de sănătate… resursa umană. O resursă umană medicală forjată prin patru valuri, epuizată cu urmări de ordin psihologic nespuse încă, dar cu tragedii personale ce se povestesc prin spitale, colegi care au clacat în diferite forme și colegi care, tăcuți, merg mai departe ca și cum nu ar fi existat nici un val, alături de pacienți cronicizați din lipsa accesului la servicii medicale. Dar sistemul de sănătate românesc, așa cum este el, ultimul din Europa, salvează vieți cu acești medici deosebiți, asistenți, infirmieri și personal TESA. In Direcțiile de Sănătate și între colegii din alte județe plutește un La multi ani cu speranța că vom avea un an mai liniștit, cu toate că știm că nu va fi așa.

Până la urmă, este Revelionul și trebuie să ne detașăm și să ne bucurăm împreună, doar că trebuie să o facem responsabil. Să evităm aglomerațiile, să purtăm masca și în aer liber, să avem grijă la cei care au venit din zone roșii, fierbinți, pentru că mulți pot fi în perioada de incubare. Să evităm spațiile închise, cu multe persoane. Astăzi, unele locații, cele care nu au o aerisire adecvată, un cubaj suficient de aer și o circulație a aerului corectă cu aerisire, vor fi adevărate izvoare de contaminare, din păcate. Rezultatele le vom culege la sfârșitul lunii ianuarie, dar în același timp și cei care vor fi pozitivi și nevaccinați trebuie să își asume limitele sistemului sanitar. Acest sistem a oferit de un an de zile vaccin gratuit și a promovat vaccinarea. Este timpul ca nevaccinatul să înțeleagă efortul unui sistem sanitar care se zbate să îl salveze.

Toate acestea de mai sus pot fi încă evitate prin vaccinare. Toate datele arată că vaccinarea, și mai ales doza booster, scade șansele de formă severă, scade șansele de deces, nu le elimină, dar le scade… Practic, vaccinarea îți dă șansa să treci mai ușor prin boală. Depinde, însă, de alegerea fiecăruia. Alegeți cu responsabilitate. Vaccinați-vă, e cel mai bun cadou pentru noul an, atât pentru voi, cât și pentru cei dragi vouă și, nu în ultimul rând, pentru sistemul de sănătate. La mulți ani! Și să ne ajute Dumnezeu să trecem și peste asta, să ne putem îndrepta spre normalitate, transmite Horea Timiș.

 • Ramona Henning spune:

  Du-te mai
  Celelalte țări atât de vaccinate și sânt in cod roșu..
  Atunci unde este eficacitatea vaccinului
  Câți prosti crezi că mai sânt domnule doctor?

  • BAMBILICA spune:

   Asta-i doctor *politic*….. nu de cel adevarat, cu ani indelungati de practicare a profesiei de medic! Exista si profesia de doctor ,pus in functie de conducere, desi nu are experienta!

Comentariile sunt închise.

Recomandările redacției