Marele istoric și critic de artă Horia Medeleanu s-a stins din viață.

Horia Medeleanu s-a născut la 9 aprilie 1933. A fost un istoric, critic de artă şi scriitor român. A absolvit Facultatea de Filologie – Istorie din cadrul Universității Babeș-Bolyai Cluj, unde a avut privilegiul de a fi studentul profesorilor Virgil Vătășianu și D D Roșca. Horia Medeleanu este criticul de artă care, în decursul carierei sale publicistice (a publicat articole în revistele Arta, Orizont, Tribuna sau Arca), a elogiat virtuozitățile plastice ale maeștrilor arădeni (de la Ștefan Tenetchi la Sever Frențiu, Emil Vitroel, Ion Tolan, Eugen Popa, Ioan Kett Groza, Onisim Colta, Aculina Strășnei Popa), cât și ale altor artiști de renume internațional și național (Brâncuși, Romul Ladea, Ion Sălișteanu, Suzana Fântânaru).

Cărțile publicate, monografiile destinate valorilor arădene, cataloagele de expoziție și volumele de eseuri – Culoare și formă; Profiluri plastice; Simbolul porții; Valori de artă veche românească în colecția Mănăstirii „Sfântul Simeon Stâlpnicul“ din Arad-Gai s-au bucurat de simpatia cititorilor arădeni și de aprecierea cercetătorilor specialiști pentru valoarea lor documentară.

În anul 2009, Primăria Arad îi conferă lui Horia Medeleanu titlul de EXCELENȚĂ în semn de recunoaștere și prețuire a activității profesionale, precum și a preocupărilor constante de promovare a imaginii Aradului.

Slujba de înmormântare va avea joi, de la ora 14.00, la casa funerară Kuki de pe strada Cocorilor.

Recomandările redacției