Curtea Constituțională a României a recunoscut, în motivarea publicată în cazul cuplului gay româno-american, că relația pe care o are un cuplu format din persoane de același sex intră în sfera noțiunii de „viață privată” și a noțiunii de „viață de familie”.

„În această lumină, aplicând cele dispuse de instanța europeană în interpretarea normelor europene, Curtea Constituțională constată că relația pe care o are un cuplu format din persoane de același sex intră în sfera noțiunii de „viață privată”, precum și a noțiunii de „viață de familie”, asemenea relației stabilite întrun cuplu heterosexual, fapt ce determină incidența protecției dreptului fundamental 26 la viață privată și de familie, garantat de art.7 din Carta drepturilor fundamentale ale Uniunii Europene, de art.8 din Convenția europeană pentru apărarea drepturilor omului și a libertăților fundamentale și de art.26 din Constituția României. Bucurându-se de dreptul la viaţă privată și de familie, persoanele de același sex, care formează cupluri stabile, au dreptul de a-și exprima personalitatea în interiorul acestor relații și de a beneficia, în timp și prin mijloacele prevăzute de lege, de o recunoaștere legală și judiciară a drepturilor și îndatoririlor corespunzătoare”, se arată în motivarea Curții Constituționale.

CCR a admis, în luna iulie, sesizarea depusă de cuplul româno-american și a recunoscut dreptul de ședere și dreptul de liberă circulație pentru americanul Clai Hamilton, în baza căsătoriei încheiate cu Adrian Coman, deși Codul civil nu recunoaște căsătoriile încheiate între persoanele de același sex.

Astfel, Curtea a explicat că „dispozițiile art.277 alin.(2) din Codul civil, potrivit cărora ”căsătoriile dintre persoane de acelaşi sex încheiate sau contractate în străinătate fie de cetăţeni români, fie de cetăţeni străini nu sunt recunoscute în România” nu pot constitui temeiul pentru autoritățile competente ale statului român de a refuza acordarea dreptului de ședere, pe teritoriul României, soțului (…)Admite excepția de neconstituționalitate și constată că dispozițiile art.277 alin.(2) și (4) din Codul civil sunt constituționale în măsura în care permit acordarea dreptului de ședere pe teritoriul statului român, în condițiile stipulate de dreptul european, soților – cetăţeni ai statelor membreale Uniunii Europene și/sau cetăţeni ai statelor terțe – din căsătoriile dintre persoane de acelaşi sex, încheiate sau contractate într-un stat membru al Uniunii Europene. Definitivă şi general obligatorie”.

Au făcut opinie separată la decizia CCR judecătorii Mona Pivniceru (propusă la CCR de PNL, pe vremea USL), Petre Lăzăroiu (propus de fostul președinte Traian Băsescu) și Mircea Ștefan Minea (propus de fostul PDL).

 

Judecătorul Cristi Danileț: Cuplurile homosexuale sunt și vor fi o familie

Judecătorul Cristi Danileț a explicat, pe contul său de Facebook, că și cuplurile homosexuale stabile sunt și vor fi o familie, ca orice altă formă de cuplu, iar ceea ce s-ar putea modifica prin referendumul din 6-7 octombrie este doar definiția căsătoriei în Constituție.

„Tocmai s-a publicat decizia CCR în celebrul caz Coman-Hamilton. Nu ar fi rău să citim și să nu confundăm cu ceea ce se discută la referendum, art. 48 Constituție – care se referă la CĂSĂTORIE. Așadar, pe art. 26, cuplurile homosexuale stabile sunt și vor fi o FAMILIE, ca orice altă formă de cuplu (numită popular „concubinaj”). Așadar, să ne lămurim ca să dispară manipularea din ultimii doi ani: ceea ce se modifică la referendum este articolul cu privire la căsătorie (care acum este și în viitor va fi numai pentru parteneri de sex opus), în timp ce viața de familie este pentru acele persoane care aleg să trăiască, gospodărească și viețuiască împreună, cu sau fără acte, cu sau fără copii și indiferent de orientarea sexuală”, a arătat judecătorul.

  • K'melia spune:

    Exact la referendum se poate decide DOAR ca in Romania nu se vor incheia casatorii intre persoane de acelas sex dar nu se poate atata timp cat suntem parte a UE si altor organismemondiale (NATO, ONU,etc) sa nu recunoastem casatorii incheiate in tari care au legiferat asa

Comentariile sunt închise.

Recomandările redacției