Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, întors la Arad la un interval de trei săptămâni de la vizita trecută – susține că s-au făcut mari progrese – fie că vorbim de organizare în spital, fie că vorbim de conduita personalului medical. Vizita ministrului a fost la un interval de sub două săptămâni de la ultima mare tevatură, scandalul de la TBC (spital COVID-19 Grădiște), unde, unii pacienți au acuzat medici de lipsă de implicare și profesionalism. Oficialul care a mai vizitat joi, Timișoara și Deva susține că Aradul s-a organizat foarte bine în ultimele săptămâni, că s-au îndreptat greșeli și că, spitalul de la EXPO -o unitate temporară este un progres mare, pe fondul pandemiei. 

„Am fost să evaluez Spitalul TBC, unde au existat după cum se știe unele probleme. Am venit să văd și această secție de la EXPO, deschisă în cazul în care este necesar, pentru cazuile ușoare și medii. Și asta, în condițiile în care și secția de Pneumologie este suprasolicitată. Stadiul de pregătire este bun la Expo. Evaluarea acestui spital o voi face când vor fi internați și primii pacienți. Sunt în mare, cadre medicale voluntare, dar indicația mea este să avem aici și medici infecționiști, care să supervizeze ceea ce se întâmplă, ceea ce fac restul cadrelor medicale“, a spus ministrul Sănătății, Nelu Tătaru.

În opinia sa, un spital de campanie plasează Aradul între județele fruntașe la capitolul dezvoltare a infrastructurii spitalicești temporare pe fondul pandemiei de coronavirus.

„Aradul stă mult mai bine decât stătea acum două săptămâni, când am fost în vizită aici. Trebuie să ținem cont că este poartă de intrare în țară, că a fost cel mai mare flux de concetățeni care s-au întors, că am avut aici și foarte multe centre de carantină și că…atât personalul medical, cât și pacienții au avut momente când au fost dezorientați. Lucrurile s-au reașezat acum, atât ca personal, cât și ca atitudine. La Spitalul de la TBC – Pneumologie, am văzut acum oameni la geamuri, oameni liniștiți. Inițiativa înființării unui spital de campanie – cum este la Arad, o inițiativă bună a fost preluată de alte orașe, precum Timișoara“, a declarat oficialul.

„Sperăm în trendul descendent în următoarea perioadă“

Vizavi de evoluția pandemiei, Nelu Tătaru este încrezător că lucrurile vor lua o turnură bună: „Suntem încă pe panta ascendentă la nivel de țară. Poate că suntem spre o «așezare» a pantei însă, trebuie să treacă 7-10 zile de la sărbătorile Pascale, ca să vedem exact cum stăm și care este efectul de după. Dacă s-au respectat condițiile impuse, dacă n-am avut nici persoane care au venit din alte focare, dacă n-am avut o transmitere comunitară acentuată, atunci ar trebui să rămânem la 10 – 12 mii de cazuri în vârful pandemiei, urmând ca în următoarele două săptămâni să vedem deja o scădere a numărului de cazuri, a numărului de decese. Și atunci ne putem gândi ce se întâmplă după 15 mai“.

Ministrul crede că parte din lacune s-au mai îndreptat. „Dacă până acum a fost ceva degringoladă, acum putem spune că fiecare știe ce are de făcut.Trebuie gestionată bine, poarta de intrare, că se cheamă Arad, că e Timiș. Suntem într-un moment în care, deși am reușit să limităm numărul de îmbolnăviri trebuie să gestionăm cămine, unitățile în care sunt persoane instituționalizate și personal care se ocup de asta. Am ajuns să avem stoc de materiale de protecție, de echipamente dar trebuie să păstrăm precauția și să le avem și după ce se mai ridică din măsuri, după 15 mai. Rămâne distanțarea socială, izolarea voluntară, rămân precauții de masă și mânuși și precauțile personalului medical“, a conchis oficialul.

Recomandările redacției