Adunarea Generală a ONU i-a adus un omagiu miercuri fostului preşedinte venezuelan Hugo Chavez, decedat la 5 martie, care l-a calificat, în aceeaşi incintă, drept ‘diavol’ pe fostul preşedinte american George W. Bush, scrie France Presse.

Ministrul venezuelan de externe, Elias Jaua Milano, a recitit extrase din acest discurs incendiar pronunţat de fostul lider venezuelan în 2006, în faţa aceleiaşi Adunări Generale a Naţiunilor Unite.

‘Diavolul a venit aici ieri, iar suflul mai poate fi simţit în aer şi astăzi’, a spus atunci Chavez, şocându-i pe liderii din întreaga lume. Milano a afirmat că Hugo Chavez a fost ‘ţinta unei campanii sistematice de demonizare orchestrată de liderii internaţionali’. Dar Chavez ‘a depăşit frontierele’ şi a ‘murit victorios’, potrivit lui.

În ceea ce-l priveşte, secretarul general al ONU Ban Ki-moon nu a menţionat acest discurs al lui Chavez când a luat cuvântul. ‘Poată că cea mai bună memorie pe care o va lăsa preşedintele Chavez va fi capacitatea as de a rămâne în legătură /…/ cu cei mai vulnerabili şi a le exprima aspiraţiile’, a declarat Ban. Chavez s-a numărat printre ‘acei conducători care fac diferenţa’, a adăugat el.

 

Recomandările redacției