iarnaIarna blândă ar putea lăsa administraţia judeţeană cu mai mulţi bani în buget. Pentru că ninsorile nu au fost la fel de abundente ca în anii trecuţi, Consiliul Judeţean ar putea rămâne cu un excedent bugetar din fondurile destinate deszăpezirii drumurilor judeţene. Autorităţile speră să facă economii, însă sezonul rece nu a trecut încă. Până acum, administraţia a plătit aproape 1,6 milioane de lei, pentru curăţarea drumurilor din judeţ.
Iarna 2012-2013 a fost una blândă, mai puţin geroasă decât iernile din ultimii doi ani. Judeţul nostru a avut parte de ninsori însă, nici pe departe la fel de abundente ca în iarna 2011. Având experienţa ultimilor doi ani, autorităţile s-au pregătit cu un stoc mai mare de material antiderapant şi cu mai multe utilaje de deszăpezire. Cu toate acestea, până acum, iarna a fost mai uşoară, astfel că şi cheltuielile cu întreţinerea drumurilor în acest sezon ar putea fi mai mici. Până acum, factura la deszăpezire se ridică la aproape 1,6 milioane de lei, pe toate cele cinci sectoare de drumuri pe care drumarii plătiţi de Consiliul Judeţean intervin. În judeţ există cinci baze de intervenţie, pe cele cinci sectoare şi anume: Arad, Lipova, Sebiş, Ineu şi Criş. Un număr de 29 de utilaje sunt disponibile, iar stocul total de materiale antiderapante pentru acest sezon a fost de  1.800 tone de sare şi 14.250 metri cubi de nisip. „Iarna aceasta am avut patru negocieri pentru lucrări de deszăpezire, o licitaţie pe extremă urgenţă pentru Arad şi o licitaţie pentru atribuirea lucrărilor pentru acest sector. Ultima situaţie cu plăţile arată că, până acum am plătit aproape 1,6 milioane de lei, pentru lucrări întreprinse în sezonul rece 2012 – 2013. În aceste plăţi intră tot stocul de material antiderapant pentru această iarnă“, a susţinut Cristian Drăgan, administrator public al Consiliului Judeţean Arad.
Surprizele neplăcute nu sunt excluse
Reprezentanţii Consiliului Judeţean preconizează economii din fondurile pentru deszăpezire însă, vremea mai poate face surprize şi de acum înainte. Iarna trecută, arădenii au fost copleşiţi de ninsori,  după jumătatea lunii februarie. Dacă nu vor fi intemperii, administraţia ar putea rămâne cu câteva sute de lei în plus. „Valoarea contractelor de deszăpezire pentru acest an ajunge la peste 2.257.000 de lei, însă, până acum s-au cheltuit cei 1,6 milioane de lei, potrivit situaţiei făcute la începutul anului. Iarna nu e gata însă, dar dacă nu vom mai avea parte de ninsori abundente am putea rămâne cu un excedent. Nu cred că vom depăşi factura şi sper că vom putea face chiar economii“, a conschis Cristian Drăgan.

Recomandările redacției