D e multe ori, pentru mesele de Sărbători se prepară cantităţi impresionante de mâncare. Şi, chiar dacă sunt mulţi pofticioşi, tot rămân o mulţime de preparate neterminate. Iar cum un vechi proverb spune că ciorba reîncălzită nu mai are gust, o idee ar fi să retransformi total resturile rămase şi să eviţi risipa alimentară.
Unele dintre cele mai bune mâncăruri din lume s-au născut din… resturi. Este cazul supei italiene ribolitta (refiartă – n.r.) sau al ciorbei Soleanca.
Soleanca este o ciorbă foarte consistentă şi bogată, cu mai multe tipuri de carne şi cu mezeluri, cu măsline şi castraveţi muraţi. Această ciorbă este un preparat tradiţional din Republica Moldova, dar are influenţe ruseşti. Legenda spune că So­leanca a fost inventată de o gospodină care a transformat într-o fiertură gustoasă toate resturile rămase de la masa de Sărbători. Astfel, în ea se pot folosi resturi de friptură, cârnaţi şi murături. În plus, e o cură excelentă pentru mahmureală.
Resturile de friptură şi cârnaţi nu trebuie reîncălzite, pentru că devin uscate şi fade. În schimb pot fi mărunţite şi refolosite în nenumărate alte feluri de mâncare: paste, gratinuri cu legume, budinci sărate, salate, pot fi adăugate în omlete şi tortilla,
Friptura rece, bine curăţată de piele şi grăsime, tăiată în felii subţiri, e extraordinară în sandvişuri, cu sosuri şi legume (salată verde, castraveţi, ridichi etc.).
Carnea, cartofii la cuptor şi cârnaţii pot fi mărunţite şi folosite pentru a face brioşe sărate, care sunt perfecte la micul dejun.
Friptura la cuptor poate deveni oricând altceva: o salată consistentă, un preparat chinezesc cu noodles, un topping pentru pizza. La fel poţi proceda cu ouăle sau brânzeturile.
Cozonacul e nelipsit de Crăciun, însă după câteva zile nu mai e atât de bun ca atunci când e scos din cuptor. Atunci când începe să se usuce, este perfect pentru un desert senzaţional: budincă de pâine. Aceas­ta se poate prepara cu resturi de pâine mai veche, dar şi cu cozonac sau croissant.

Recomandările redacției