Aproximativ 3.000 de poliţişti de frontieră vor desfăşura, zilnic, în perioada minivacanţei de 1 Mai şi a Sărbătorilor Pascale, activităţi de supraveghere şi control în punctele de trecere a frontierei de stat.

Potrivit unui comunicat al Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră (IGPF) remis luni AGERPRES, poliţiştii de frontieră se pregătesc pentru afluxul de călători din punctele de trecere a graniţei, generat de apropierea zilei de 1 Mai şi a Sărbătorilor Pascale, în condiţiile în care anul trecut, în aceeaşi perioadă, s-a înregistrat un trafic de aproximativ 1.000.000 de persoane, cetăţeni români şi străini, care au tranzitat frontiera română.

Apropierea Sărbătorilor Pascale readuce în ţară mulţi dintre cetăţenii români stabiliţi legal în străinătate, pentru a-şi petrece aceste zile împreună cu familia şi rudele, dar şi tot mai mulţi cetăţeni străini care doresc să-şi petreacă vacanţa în România.

Ca urmare a acestui fapt şi din experienţa anilor anteriori, în punctele de trecere a frontierei se vor înregistra creşteri ale traficului de persoane şi mijloace de transport.

Pentru a evita aglomerările şi a realiza un control operativ şi fluent, Poliţia de Frontieră va lua măsuri de suplimentare a numărului personalului care desfăşoară activităţi în punctele de trecere şi va mări numărul arterelor de control, atât pe sensul de intrare în ţară cât şi pe cel de ieşire.

Totodată, vor fi întreprinse măsuri pentru gestionarea eficientă a situaţiei operative, respectiv prevenirea şi combaterea actelor ilegale transfrontaliere.

Anul trecut, în perioada Sărbătorilor Pascale (10 – 20 aprilie 2012), poliţiştii de frontieră au efectuat controlul documentelor de călătorie unui număr de aproximativ 1.000.000 de persoane care au tranzitat frontiera română, din care aproximativ 922.000 au fost cetăţeni ai Uniunii Europene (aproximativ 86% din totalul călătorilor), cu peste 316.000 mijloace de transport.

Cele mai tranzitate puncte de trecere a frontierei au fost cele de la graniţa din vest cu Ungaria – peste 428.800 persoane, iar punctele de trecere aeroportuare – 255.883 persoane.

Pe lângă suplimentarea personalului, conducerea Poliţiei de Frontieră a mai decis şi creşterea numărului arterelor de control din punctele de frontieră, pe sensul de intrare sau ieşire din ţară; constituirea unei rezerve de personal, formate din ofiţeri specializaţi care vor fi pregătiţi să acţioneze în cazul în care se va impune; asigurarea unei supravegheri sporite a frontierei, prin aplicarea măsurilor legale pentru prevenirea şi combaterea infracţionalităţii transfrontaliere.

În vederea evitării aglomerărilor ce pot apărea din cauza suprasolicitării, Poliţia de Frontieră recomandă tranzitarea tuturor punctelor de frontieră comune existente la graniţă.

Astfel, pe frontiera româno-ungară sunt următoarele puncte de trecere a graniţei: pe raza judeţului Timiş: PTF Cenad – Kiszombor; pe raza judeţului Arad: PTF Nădlac – PTF Turnu – Batonnya, PTF Vărşand – Gyula; pe raza judeţului Bihor: PTF Salonta – Mehkerek, PTF Borş – Artand, PTF Valea lui Mihai – Nyirabrany, PTF Săcuieni – Letavertes; pe raza judeţului Satu Mare: PTF Urziceni – Vallaj, PTF Petea – Csengersima.

La frontiera româno-bulgară: pe raza judeţului Giurgiu: PTF Giurgiu; pe raza judeţului Constanţa: PTF Vama Veche, PTF Ostrov – Silistra, PTF Negru Voda-Kardam; pe raza judeţului Dolj: PTF Bechet, PTF Calafat.

Poliţia aminteşte participanţilor la traficul transfrontalier că, în situaţia în care sunt nemultumiţi de modul în care a fost efectuat controlul la trecerea frontierei, pot suna la numărul de telefon 021.9590, iar informaţii privind punctele de trecere a graniţei sunt disponibile pe pagina de internet a Poliţiei de Frontieră Române: www.politiadefrontiera.ro.

 

Recomandările redacției