didilescou1Aşa cum am mai spus, în această perioadă la Mediateca Sud din Illkirsch-Graffenstaden, localitate aparținînd Comunității urbane Strasbourg, este deschisă expoziția „De la Bata la Strasbourg”. Expoziția reunește peste două sute de lucrări executate în cadrul Taberei internaționale de ilustrație de carte de la Bata edițiile 2011 și 2012 de către foarte tineri artiști români și francezi interesați de acest gen.
Vernisajul expoziției a avut loc la începutul acestei luni în prezența domnului Jacques Bigot, președinte al Comunității Urbane Strasbourg și Primar al localității Illkirsch-Graffenstaden, a domnului Jean-Claude André, director al Liceului de Artă Le Corbusier din Illkirsch-Graffenstaden, a unui numeros public sensibil nu numai la fenomenul artistic dar mai ales la relațiile bilate­rale româno – franceze. A fost prezentă şi o delegaţie arădeană în frunte cu Florin Didilescu, directorul Bibliotecii Judeţene A. D. Xenopol şi câţiva dintre artiştii expozanţi.
Vă reamintim că Tabăra internațională de ilustrație de carte de la Bata face parte din proiectul cu finanţare europeană Et Lettera cuvinte desenate, imagini scrise, proiect organizat în colaborare de Biblioteca Jude­ţeană A. D. Xenopol şi biblioteci din Strasbourg, Franţa, Barcelona, Spania, Brno, Cehia, Debrecen, Ungaria şi Varşovia, Polonia.
„În vederea vernisajului expozi­ției Primăria Strasbourg a subven­ționat deplasarea, în perioada 3 – 7 aprilie, a șase foarte tineri artiști arădeni, foşti participanţi la Tabăra internațională de ilustrație de carte de la Bata. Pe lângă participarea la evenimentul propriu-zis, sejurul strasburghez le-a prilejuit artiștilor arădeni reîntâlnirea colegilor lor francezi, descoperirea unui oraș cu un bogat patrimoniu cultural, vizi­tarea unor importante obiective culturale printre care Școala Superioară de Arte Decorative, «Basti­onul Artiștilor» (amenajat în incinta zidului de apărare al fostei cetăți) și Muzeul Oeuvre Notre Dame”, ne-a declarat Florin Didilescu la întoarcerea de la Strasbourg.
„Orașul are un «je ne sais quoi» care îl face unic. În schimb, pro­blemele ilustratorilor sunt aceleași ca peste tot, ceea ce ne face solidari. Pentru mine vizita aceasta a fost ca un ritual de pregătire a unui artist. Recomand și pe viitor cât mai multe vizite de acest tip. Și nu în ultimul rând, recomand Tabăra de la Bata ca un loc unde te poți desco­peri/ redescoperi ca artist”.
Andrei Puica, student
„A fost o plăcere să reactivăm prieteniile făcute la Bata prin faptul că am fost găzduiți de amicii noștri francezi. Vizita la Strasbourg a fost o permanentă descoperire fie că am fost într-un muzeu, o librărie, o bibliotecă sau un restaurant. Esen­țial este că nu m-am simțit o clipă turist. Oameni amabili cu foarte multă disponibilitate. Cred că mă apuc de franceză”.
Cristi Măgureanu, student
„Mi-a făcut plăcere să-mi revad lucrările expuse la Strasbourg alături de cele ale colegilor din România și Franța. Mi-a plăcut ideea și am participat cu toată energia la happeningul din timpul vernisajului: faptul de a lucra cu toții simultan la o operă colectivă sub ochii publicului a fost extraordinar. Am lăsat cu toții o amintire la Mediateca Sud din Illkirsch-Graffenstaden”.
Ciprian Selegean, student
„Ce mare bucurie a fost să regă­sesc familia ilustratorilor cu care am desenat, am povestit și ne-am plimbat la Bata ! Un vernisaj elegant în care am avut sentimentul că sunt într-adevar așezată la loc de cinste împreună cu colegii mei”.
Estera Pătcaș
„Extrem de instructivă vizitarea Școlii superioare de Arte Decorative, am descoperit nu numai tehnici noi dar și modalități de constituire a portofoliilor personale. Vizita la Mediateca Andre Malraux din Strasbourg cu foarte putenica ei secție de benzi desenate și de carte ilustrată a fost de neuitat. Simt că, dacă am reușit să ajung în acest proiect, voi răzbi de acum înainte. E foarte important că am participat la Tabăra de la Bata pe care o recomand tuturor”.
Lavinia Barna, Liceul de Artă Sabin Drăgoi Arad
„Exepriența de la Strasbourg mi-a dat imboldul de a încerca să mai particip la o nouă ediție a Ta­be­rei de la Bata. E un cadru cum nu se poate mai potrivit iar contactul cu artiști proveniți de la alte școli din străinătate e prilej de deschidere și de schimburi, oportunități absolut necesare acum când suntem în perioadă de formare”.
Ramon Roman, Liceul de Artă Sabin Drăgoi Arad

Recomandările redacției