Un stol de cormorani își luau în această dimineață micul dejun pe râul Mureș, în dreptul Parcului Copiilor. În jur de 50 de exemplare făceau scufundări în căutare de hrană. Cam în aceeași perioadă a anului trecut, un astfel de stol a putut fi observat în aceeași locație. Deși este o specie protejată de lege, având în vedere „apetitul“ lor, cormoranii reprezintă spaima tutoror pescarilor și a piscicultorilor din întreaga lume. Un cormoran consumă între 1 kilogram de pește pe zi, iar în perioada creșterii puilor 2-3 kg pește într-o singură zi.

În pericol de extincție în anii 1960, cormoranii sunt o specie de păsări care trăiesc și pe teritoriul României, însă în zona Dunării. Faptul că mai pot fi văzuți în Arad poate fi explicat că sunt păsăsri migratoare.

Cormoranul mic, specia care a fost văzută în Arad, preferă iazurile pline de vegetație, lacurile și deltele râurilor. Este o pasăre care poate trăi solitar sau în grupuri și este oarecum familiarizată cu prezența umană.

Cormoranul mic este o specie ale cărei habitate au fost puternic afectate de către activitățile umane. Pentru că este un mare consumatoar de pește și distruge plasele de pescuit este adesea persecutat de pescari. În legislația din România, Cormoranul mic face obiectul protecției mai multor legi.

 

Recomandările redacției