Nu este ceva nou să vezi că vine furtuna din toate părțile, însă în ultimul timp parcă e tot mai rău. Până acum mai venea de pe munte, iar acum când vezi că vin nori deasupra ta, din toate părțile te îngrozești“, ne spune un cetățean din satul Bodești, comuna Hălmagiu.

În acest sat este o tradiție: câte vite scoți la pășune, atâtea zile duci vacile până la ciurdă. Azi dimineață, între orele 07.00 – 08.00, când țăranii își scot animalele la pășune, a fost rândul doamnei Viorica Dărău să ducă vacile la ciurdă. Când se afla în spatele vitelor, a observat cum mai multe vaci au căzut ca secerate la pământ. Unele dintre ele și-au revenit.

Femeia a observat firul de la rețeaua electrică sub o vacă, iar una din apropiere a murit imediat. Celelalte, aflate puțin mai departe, s-au ridicat și au plecat mai departe, având însă un mers împiedicat. „Am sunat la 112, iar după ceva timp au sosit și cei de la Enel“, ne spune păgubitul Ioan Trif, care a început să taie crengile din arborii care ajungeau la firele electrice.

Cum a ajuns firul de curent pe pământ, sunt mai multe presupuneri: s-ar fi rupt o creangă și s-a dus pe linie. Întrebarea localnicilor este cum de a mai rămas curent pe fir. Se putea întâmpla o dramă: femeia care mergea cu vacile putea să fie afectată chiar ea de firele căzute la pământ. I-ar fi adus pe loc moartea.

Două vaci au fost electrocutate. Una aparține lui Ioan Trif, iar cealaltă lui Miron Holeartoc. Cei doi proprietari de animale așteptau neputincioși lângă vacile moarte apariția reprezentanților Direcției Sanitar Veterinare Arad.

Voicu Sida

 

Recomandările redacției