Cei care au apucat perioada anilor *80, își amintesc directiva CC.PCR în care din inițiativa „celui mai mare”, fiecare gospodărie trebuie să cultive la stradă, pe porțiunea verde din fața casei legume și zarzavaturi. Venind de la Oradea cu mașina, se puteau vedea pe dreapta și stânga șoselei straturi de sfeclă, porumb, morcovi și altele, semănate și îngrijite, la Șimand, la Zimand, și aproape în toate localitățile întâlnite în cale. Pretutindeni gazonul și florile erau înlocuite cu asemenea culturi. În mod discret activiștii motivau, chipurile … trebuie să sprijinim agricultura.

În mediul urban, mai recent, bunăoară la Arad, municipiul participă la întreceri cu alte municipii pentru titluri diverse, capitală culturală, oraș european, capitală verde, etc. Alteori se angajează în diferite proiecte ce ne avantajează, mobilitate durabilă, Aradul curat , casa cea mai frumoasă, etc. Unele dintre aceste proiecte s-au terminat cu acordare de diplome din partea Primăriei.

La chiar KM -0- a apărut o interesantă întrecere în cultivarea ori îngrijirea florei spontane, cu acordul tacit dat de mai marii Municipiului , ai Prefecturii și desigur cu aprobarea Consilierilor Municipali. Cum altfel? Doar străzile din jurul KM -0-,Bulevardul, sunt circulate intens,iar în această zonă, numărul mai-marilor pe mp. este o cifră record. Ar fi absurd să credem că nimeni nu știe de această ispravă, cu contribuție directă la creșterea suprafeței verzi pe cap de locuitor. Se știe și se tace. În anul 2006, Aradul avea  suprafața de zonă verde/pe locuitor, mp/loc de 4,59.

Acum să admirăm, spre exemplu, zona verde, ce crește jos, pe fațada Palatului Cenad, compusă din buruieni  ce înveselesc clădirea plus un arbust bogat în masă verde. Gunoaiele, oprite de buruieni din dansul lor macabru, asortează cu imaginea lor, în culori stridente, oferind un farmec aparte buruienilor. Palatul Cenad,  are un concurent serios, tocmai peste drum, unde în plină zona verde,  la fațadă, a crescut dintr-un subsol, ca un stindard de înfrățire cu toate buruienile, un oțetar. Excepție face Colegiul Economic unde se încearcă o cultură floricolă la înălțime, exact pe locul unde burlanul face o cotitură, chiar sub ventilatorul de climă. Se poate vedea în fotografia anexată. Iarba, gazonul, la cea mai mare altitudine, o găsim sub acoperiș, la streașină, o excepție desigur,  care nădăjduiesc să fie cosită degrabă. Privind-o, sper să recunoașteți locația.

Buruienile la stradă, este o „boală generalizată” în municipiului nostru, atât de extinsă, că a populariza numele celor ce le tolerează, a proprietarilor clădirilor, nu ar avea nici un efect. O singură instituție poate fi trasă la răspundere, Primăria.  Poate,comisie de urbanism, nu a elaborat un regulament eficient ce să-l supună aprobării în CLM. S-au poate există un regulament pe care nu-l respectă nimeni. Probabil! Aceasta fiind situația la Arad, cel mai grav aspect este  că minunatul nostru Bulevard, „CORSO” are garnisite multe palate cu buruieni la soclu, ce ne diferențiază de alte bulevarde celebre din orașele Europei. În Mako, bunăoară, străzile au rondouri cu flori îngrijite, iar la Arad sunt rondouri ticsite de scaieți și buruieni, tocmai în fata Asigurărilor de Sănătate, km –o- +500m. Rondourile destinate florilor, ne utilizate, este o altă hibă, iar dacă suprafața respectivă nu are aparținător, Primăria trebuie să organizeze întreținerea și plantarea florilor de către Gospodăria Comunală Arad. Dacă nu, atunci cine?

Ori cum suntem un municipiu original, asemenea culturi de plante și rondouri pustii, n-am văzut la Gyula, la Mako , dar nici la Viena.

Recomandările redacției