Indiscutabil religia a fost, este şi va fi mijlocul cel mai pragmatic şi cel mai la îndemână pentru dezvoltarea civilizaţiei mondiale. Religiile, în marea lor majoritate, au contribuit efectiv la stabilirea şi statornicirea relaţiilor sociale de-a lungul vremii, au instaurat o pace socială liber consimţită, preceptele morale religioase contribuind nemijlocit la preceptele şi concepţiile generale ale dezvoltării civilizaţiei umane. Odată cu apariţia Creştinismului – o religie revoluţionară acum două mii de ani, care a atras progresiv adepţi în Europa, apoi şi în noile teritorii descoperite – au apărut şi marile convulsii belicoase, culminând cu  Cruciadele, atunci când forţele politice şi religioase din Europa acelor vremuri au impus cu brutalitae  adoptarea creştinismului  în ţările arabe şi nu numai, în numele Creştinismului ucigându-se milioane de oameni de alte religii.

Dar, una peste alta, Creştinismul, ideile Învăţătorului nostru, Iisus Hristos, sunt cele care au influenţat legile popoarelor, legile juridice şi de conduită morală, idei care se pot recunoaşte până şi în banalele reguli de circulaţie.

Ne putem lăuda că teritoriile ocupate de români au fost printre primele spaţii europene creştinate, Sfântul Andrei fiind unanim recunoscut ca fondatorul creştinismului în România. Acest lucru a făcut posibil ca să existăm peste veacuri ca ţară, ca naţie şi ca forţă de neignorat în Europa şi în lume. Domnitorii români şi-au apărat teritoriile din calea păgânilor având ca simbol crucea creştină.

Preoţii şi oamenii bisericii creştine au fost întotdeauna printre cei apropiaţi mulţimii, au fost aceia care au ţinut sus lumina învăţăturii lui Iisus Hristos. Odată cu trecerea timpului, când în Europa au apărut instituţii de învăţământ, când s-a început a se promova învăţătura în masele mari ale populaţiei, preoţii români au fost primii învăţători la propriu ai copiilor din satele româneşti, învăţându-i cititul şi scrisul şi având drept abecedar Biblia. De altfel, cuvântul „dascăl“ înseamnă atât învăţător, cât şi om al bisericii, etimologia cuvântului fiind de natură comună.

Se poate spune fără frica de a greşi că preoţii au fost luminatori ai poporului, au fost aceia care au participat nemijlocit la ridicarea gradului de civilizaţie şi cultură a enoriaşilor lor.

Tocmai de aceea sunt foarte contrariat de amploarea cu care în prezent unii preoţi ortodocşi participă în mod grosolan la îndobitocirea oamenilor simpli, promovând o propagandă religioasă deplasată, cu iz de ev mediu. Şi, culmea, aceşti indivizi în sutană, semidocţi şi îmfumuraţi, proclamă cu alură de profeţi că lucrează pentru Dumnezeu, că promovează cuvântul lui Iisus Hristos. Căci cum poţi să interpretezi, bunăoară, circul de împărţire a apei sfinţite din zona Moldovei, când o populaţie de inculţi îşi rup hainele de pe ei pentru câţiva deţi de apă sfinţită, sub larga organizare a unor popi limitaţi care an de an se complac în organizarea de asemenea mizerii, aducând prejudicii incomensurabile credinţei creştin-ortodoxe şi bagatelizând şi minimalizând Botezul Domnului în apa Iordanului. Toate aceste scene cu acei oameni cu privirea plină de ură, înghesuindu-se spre butoaiele cu apă sfinţită îţi face scârbă şi-ţi vine să-i tragi de barbă pe acei popi organizatori şi să le arunci sutanele pe care nu le merită spre canalele de deversare a oraşului. Acei popi, şi acea organizare fac mai mult rău creştinismului ortodox decât un detaşament de atei dârji şi şcoliţi.

Cum rău face şi abundenţa de icoane făcătoare de minuni, icoane care plâng şi care se vând la kilogram, spre blânda şi dumnezeiasca îmbogăţire a unor feţe bisericeşti… Interesant este că în absolut toate icoanele care fac minuni curg lacrimi, sfinţii respectivi plâng cu un ochi; încă n-am văzut sau n-am auzit până acum ca o icoană să surâdă, să zâmbească: Sfânta Fecioară a zâmbit; Pruncul din braţele Maicii Domnului a surâs. În toate se plânge, în toate şiroiesc lacrimi.

Atenţie, BOR, atenţie preoţi părinţi! Nu imbecilizaţi enoriaşii prin religie! Nu săpaţi credinţa creştin-ortodoxă din interior, luaţi atitudine împotriva colegilor cu sutană care fac Biserica Ortodoxă de râs!

 

Recomandările redacției