După intrarea în vigoare a OUG privind sistemul RO-ALERT, producătorii şi importatorii de telefoane mobile mai au la dispoziție șase luni să îşi epuizeze stocurile şi să introducă pe piaţă dispozitive cu opţiunea de trimitere a mesajelor activată.

La nivel central se dezbate problema că, telefoanele mobile comercializate pe piaţă nu primesc în totalitate mesajele de alertare a populaţiei tip RO-ALERT, deoarece opţiunea nu este activată.

Astfel, s-a cerut atât producătorilor, cât şi importatorilor să îşi termine stocurile de terminale mobile astfel încât, după intrarea în vigoare a ordonanţei de urgenţă, toate telefoanele comercializate să aibă activată automat opţiunea de primire a mesajelor.

Tot ce se va importa după va trebui să aibă opțiunea activate.

Pentru a beneficia de sistemul RO-ALERT, abonaţii reţelelor de telefonie mobilă nu au nevoie neapărat de un terminal tip smartphone. Această mențiune trebuie subliniată având în vedere că, o parte din populație nu îşi permite un telefon de ultimă generaţie, sau din diverse motive, nu îl folosește.

Telefoanele vechi pot fi configurate și unele dintre ele s-au configurat automat prin actualizări pe internet, cum au fost telefoanele cu IOS, Apple. La finele anului trecut, cine a făcut actualizarea acest soft a intrat a activat automat telefoanele pentru primirea mesajelor RO-ALERT. Telefoanele cu taste pot primi mesajul Ro-ALERT fără probleme.

Autorităţile cer operatorilor de telefonie mobilă să transmită în maxim trei minute mesaje cu privire la celulele radio din zonele afectate de situaţii de urgenţă care nu au transmis mesaje. Cât privește situația în care, sistemul RO-ALERT a fost drastic criticat în momentul în care nu a transmis mesaje de avertizare în situaţia tornadei de la Călăraşi, s-a stabilit că nu sistemul ar fi fost disfuncțional, ci că, informația meteo nu a apărut destul de repede. Autoritățile spun că cu ANM, hotline-ul funcţionează

Recomandările redacției