Imposibila finală Iohannis – Barna, pentru Cotroceni

0
354

Aşadar, s-a parafat înţelegerea lui Cioloş cu Barna, preşedintele USR fiind cel desemnat candidat pentru prezidenţiale, iar Cioloş viitor prim-ministru. Cristian Preda, care a fost prezent la negocieri, spune care sunt obiectivele alianţei: câştigarea Preşedinţiei, localelor şi parlamentarelor de anul viitor. Alianţa, spune Preda, are ca prim obiectiv accederea lui Barna în turul doi, împreună cu Iohannis. Calculele analiştilor politici curg în aceeaşi direcţie: Sistemul vrea neapărat ca în finală să ajungă cei doi, pentru că îi convine orice deznodământ. Personal, nu cred în această variantă, mult prea riscantă, pentru că s-ar ajunge în situaţia ca Sistemul să nu mai poată controla jocurile în turul doi. Sunt sigur că PSD, pe oricine ar desemn candidat, va ajunge în turul doi, ceea ce ar însemna că ori Barna ori Iohannis va fi eliminat în primul tur. Cred că acesta va fi Barna, care nu ar putea realiza surpriza decât în cazul unei uriaşe mobilizări a simpatizanţilor USR, care, însă, există mai mult pe facebook, partidul neavând încă structuri în teritoriu care să rivalizeze cu cele ale PNL sau PSD.
Cristian Preda a spus un amănunt interesant: s-a decis ca Alianţa, după alegerile prezidenţiale, să susţină un tandem Cotroceni-Victoria. Or, dacă Barna şi Iohannis ar ajunge să se bată în turul doi, praful şi pulberea s-ar alege de tandem, PNL-iştii fiind capabili să lanseze în campania pentru turul doi un război crunt cu Alianţa. Dacă, în schimb, Barna iese din calcule în primul tur, sigur îl va susţine în turul doi pe Iohannis, acesta garantându-i lui Cioloş poziţia de prim ministru în ipotetica guvernare PNL-USR- PLUS, după alegerile parlamentare din 2020. Dacă, nu se ştie cum şi de ce, s-ar produce o emulaţie a tinerilor care sunt atât împotriva PSD cât şi împotriva PNL, ajungându-se la o participare la vot mai mare decât la alegerile europarlamentare, ar putea fi posibil ca Dan Barna să ajungă în turul doi, iar Iohannis să piardă din primul tur. Marea problemă, însă, este aceea că, dacă Iohannis pierde, PNL sub nicio formă nu îl va sprijini pe Barna în turul doi. Cred că, aşa cum îi ştiu, decât să coabiteze cu preşedintele României Dan Barna, mai degrabă ar prefera coabitarea cu un preşedinte al stângii. Iar aşa, din nou, praful s-ar alege de colaborarea cu PNL.
Alianţa USR-PLUS va funcţiona cu doi copreşedinţi, Cioloş şi Barna, dar, cred eu, după ce Cioloş va fi numit premier, nu va trece mult timp până la transformarea Alianţei în fuziune, noul partid trecând, sub comanda lui Iohannis, la negocieri directe cu PNL, pentru realizarea unei alianţe politice, pe sistemul PNL-PDL, cu ţintă finală fuziunea şi realizarea unirii dreptei. Înclin să cred că nu va trece mult timp până când Ludovic Orban va fi debarcat din fruntea PNL şi înlocuit cu un om al Sistemului. Pentru că, oricât de supus Sistemului ar fi Orban, nu face parte din el. Concluzionând, nu cred în finala Iohannis-Barna, decât în cazul în care Sistemul ar fi pur şi simplu depăşit de situaţie, din cauza unor imense surprize.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.