Plata impozitelor locale se amână cu trei luni, iar firmele ar urma să primească garanții de la stat – acestea sunt câteva prevederi importante ale Ordonanței de Urgență aflată în dezbatere.

Firmele ar putea primi garanţii în valoare de 10 milioane de lei de la Guvern, per beneficiar, conform proiectului pentru susţinerea economiei, cuprins în OUG. Garanţiile vor fi acordate prin programul IMM Invest Romania, iar patronii de societăți vor trebuie să dovedească printr-un atestat de la Ministerul Economiei că au suferit pierderi de natură economică datorate epidemiei de coronavirus în România.

Vorbim despre credite pentru realizarea de investiţii şi/sau unul sau mai multe credite/linii de credit pentru capital de lucru, garantate de către stat în procent de maximum 80% din valoarea finanţării.

Garantarea creditelor asumă riscul pe partea statului astfel încât băncile să finanţeze mai uşor economia. Practic, în proporţie de 100% din bugetul MFP sunt garantate credite în procent de 90% prin care se subvenţionează dobânzile aferente creditelor/liniilor de credit pentru finanţarea capitalului de lucru si a creditelor pentru investiţii. Stabilirea perioadei în care se subvenţionează dobânda pentru creditele garantate de stat în cadrul Programului, respectiv perioada de acordare a subvenţiei de dobânda este până la data de 31 martie 2021 de la momentul acordării creditului. Acordarea subvenţiei de dobândă se menţine în anii 2021-2022, începând cu luna aprilie 2021 doar în condiţiile în care creşterea economică estimată

O măsură importantă se referă la amânarea termenului-limită pentru plata impozitelor şi taxelor locale și anume, clădiri, impozitul pe teren, respectiv impozitul pe mijloacele de transport, de la 31 martie, până la 30 iunie.

De asemenea, conform acestei OUG pentru anul 2020 ar putea să se instituie o normă derogatorie de la prevederile legii responsabilităţii fiscal-bugetare, în sensul acordării oportunității de promovare a unei rectificări bugetare în primul semestru al anului, înainte de termenul normal.

Recomandările redacției