facturi_acte_cupluUn cititor ne întreabă de ce înştiinţarea pentru plata impozitului datorat pentru casa pe care o are în proprietate comună împreună cu soţia sa a venit separat, pe numele fiecăruia. Cum se plăteşte, în acest caz, impozitul datorat bugetului de stat?

Dacă soţii dobândesc un bun în timpul căsătoriei, se consideră că e bun comun, iar cei doi sunt coproprietari şi deţin o cotă-parte de 50% din bunul respectiv. Deci, în cazul unui imobil deţinut în comun, impozitul datorat se calculează pe numele fiecărui coproprietar. Astfel, prin decizia de impunere care se comunică pentru plata impozitului, fiecare soţ va fi obligat să-şi achite impozitul pentru cota sa de 50% din imobil.

E corect, deci, faptul că înştiinţarea de plată vine pe numele fiecărui soţ, şi nu doar pe numele unuia dintre ei. Dar, sigur, contează suma stipulată în decizia de impunere, pentru a verifica dacă impozitul a fost calculat corect.

Cum calculezi suma datorată

La valoarea de impunere a imobilului (1.000 de lei, să zicem), se stabileşte cota fiecăruia (50%, deci 500 de lei pentru fiecare), la care apoi se aplică impozitul de 16% stabilit de Codul Fiscal (16% aplicat la 500 de lei = 80 de lei). Astfel, dacă fiecare soţ e obligat la plata impozitului aferent cotei sale din proprietate (80 de lei pentru fiecare), şi nu a întregului imobil (160 de lei pentru fiecare), e corect şi legal.

SURSA: Libertatea.ro

Recomandările redacției