Peste 13.500 de vârstnici arădeni sunt înscriși la Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor Arad, în prezent. Alte mii sunt înscriși la alte asociații de acest gen din localități din județ. Mii de vârstnici cotizează lunar, în sume infime și de sub 20 de lei, ca să se poată împrumuta, iar pensionarii care vor să fie creditați în sume mai mari contribuie cu ceva mai mult. Sistemul de ajutor reciproc este o salvare pentru pensionarii arădeni, iar cuantumul împrumuturilor făcute este unul record.

Chiar dacă pare greu de crezut, pentru mulți dintre bătrânii județului, 20 – 30 de lei sunt bani fără de care nu s-ar descurca. Vorbim de cei năpăstuiți, fără venituri sau cu cu venituri mici care primesc de la CARP ajutoare de urgență

CARP a fost constituită pentru a veni în sprijinul persoanelor ajunse la vârsta senectuții care se descurcă greu cu veniturile. Împrumuturile se mai numesc și ajutoare rambursabile.

Cer bani și pentru copii și nepoți

Membri CARP se împrumută frecvent pentru că sunt depășiți de cheltuieli. Mulți dintre ei sunt bolnavi și au nevoie de bani pentru ca să-și poată plăti medicamentele și analizele medicale. Alți pensionari nu fac față cheltuielilor de iarnă, cu utilitățile, suprapuse peste cheltuieli de tratament medical. Bătrânii cer să fie creditați ca să-și ajute copiii, în ani în care, salariile au fost majorate și se vorbește și de creșterea nivelului de trai. N-au crescut doar salariile, ci și prețurile – de la alimente de bază și până la utilități.

Aproape 4.000 de vârstnici arădeni au primit credite CARP în 2019, valoarea totală a împrumuturilor fiind de 14.900.000 de lei. „Au fost 3.951 de cazuri de acordare de împrumut, față de 4.159 de cazuri în 2018, când suma acordată s-a ridicat la 13.700.000 de lei. Se împrumută pentru tratamente și intervenții care sunt prea scumpe, pentru ei – precum intervențiile oculare, pentru medicamente, utilități, combustibil, reparații în locuință. În zilele noastre, este trist că vârstnicii sunt cei care îi ajută încă pe cei tineri. Pensionarul cere bani fie pentru că nora are nevoie tratament medical, pentru că fiul își modernizează locuința, ori pentru că nepotul trebuie să meargă la facultate. Sunt cheltuieli diverse pentru care cer bani“, susține Lidia Dan, preşedintele Casei de Ajutor Reciproc a Pensionarilor Arad.

Împrumutul mediu a crescut cu…500 de lei

Situația împrumuturilor reflectă traiul pensionarului arădean. Dacă numărul împrumuturilor făcute în sistem de ajutor reciproc este aproximativ la același nivel ca anul trecut, împrumutul mediu a crescut însă enorm. Și vorbim de diferențe mari, 3.286 de lei în 2018 și 3.767 de lei, în 2019. Adică, în medie, împrumutul pe pensionar a crescut cu aproape…500 de lei, de la un an la altul. „Au crescut mult împrumuturile. Oamenii au nevoie de bani mai mulți ca să se descurce. Unii trec prin greutăți foarte mari și ne spun când vin la sediu. Creșterea mediei împrumuturilor a fost surprinzătoare pentru noi. Împrumuturile pornesc de la sume mai mici și ajung până la maxim 15.000 de lei. Aceasta este limita pentru împrumuturile acordate de CARP“

Refinanțare înainte de stingerea primului împrumut

Vârstnicii aleg acest sistem convenabil de împrumut și nu termină unul de achitat bine, până cer bani din nou. Puțini rămân datornici și rar. „Foarte mulți cer refinanțare când nici nu au achitat bine împrumutul precedent. Dacă mai au de plătit…să zicem două rate, acestea le luăm din împrumutul nou făcut pe care îl acordăm. Facem asta, cu atât mai mult cu cât membri noștri sunt buni platnici și își onorează împrumuturile fără să facă probleme. Cred că suntem printre puținele case de ajutor reciproc care nu au datornici“, explică Lidia Dan.

Cel mai mare împrumut acordat, de 15.000 de lei a fost solicitat și acordat unui număr de 13 vârstnici. Aceștia au avut de achitat cheltuieli mai mari și desigur, au plătit cotizații mai mari decât majoritatea vârstnicilor.

Persoanele în vârstă din județul nostru se împrumută constant la CARP, întrucât după ce încheie cu restituirea unui credit, pot face oricând un alt împrumut, care se acordă repede. Și asta pentru că este convenabil și se pretează perfect necesităților lor. Vârstnicii evită băncile ori alte instituții financiare care percep dobânzi astronomice și alte comisioane.

De asemenea, CARP acordat ajutorul de înmormântare pentru 548 de decese, suma totală fiind de 247.000 de lei. Instituția mai acordă ajutoare nerambursabile, ajutoare pentru analize medicale, lucrări dentare și altele.

Vârstnicii membri trebuie să plătească 3 lei contribuție lunar, iar cotizația poate fi de 14 lei. Cei interesați de activitatea CARP trebuie să știe că pot beneficia oricând de informații.

Recomandările redacției