Impunerea certificatului verde împarte arădenii în două tabere

0
379

Adeverința electronică verde constituie dovada că deținătorul a fost vaccinat împotriva COVID-19, a primit un rezultat negativ la testul de depistare a infecției cu virusul SARS-CoV-2 sau s-a vindecat de COVID-19. 

În multe state ale Europei certificatul verde electronic urmează să devină obligatoriu, România numărându-se printre ele. Trei localități din județul Arad au fost primele în care, începând de marți, 21 septembrie, s-au aplicat regulile certificatului verde. 

,,Oamenii ar putea intra la restaurant, mall și nunți cu certificatul verde, acolo unde rata de infectare depășește 3 la mie’’, a declarat șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, acum o săptămână. El a subliniat că e simplu de verificat dacă persoana este vaccinată, testată sau a trecut prin boală, pentru că există deja o aplicație care poate citi codul QR. 

Cazurile de infectare cu virusul SARS-CoV-2 au început să crească alarmant, chiar și așa, mai mult de jumătate din populația României refuză să se vaccineze. Pentru oamenii vaccinați obligativitatea certificatului verde nu constituie o problemă, ei fiind ,,privilegiați’’ și bucurându-se de o oarecare libertate. Cetățenii nevaccinați, însă, vor trebui să prezinte rezultate negative la testul PCR de fiecare dată când doresc să calce pragul unui restaurant sau să participe la o nuntă. Ca urmare, s-au format două tabere de oameni cu opinii pro sau contra introducerii obligativității posesiunii certificatului verde. 

Am discutat cu mai mulți arădeni privind introducerea certificatului verde, părerile acestora fiind care mai de care. 

,,Nu prea cred că în orașe precum Arad o astfel de măsură va fi eficientă, nu cunosc oameni care să fie dispuși să se testeze pentru a merge la mall sau pentru o cină la restaurant.’’, ne-a destăinuit o arădeancă. 

,,Oamenii care aleg să meargă la restaurant sau la o nuntă nefiind vaccinați, dar cu test PCR negativ, riscă să se îmbolnăvească de la cei vaccinați care pot fi infectați și asimptomatici, neștiind că sunt bolnavi.’’, ne-a declarat un bărbat. 

,,Este ilegală implementarea certificatului verde pentru că încalcă dreptul la libertatea deplasării, statul încearcă să ne manipuleze pentru a ne controla, de mult nu mai este despre sănătate.’’, a mărturisit un arădean. 

,,Decât să închidă restaurantele cum au făcut-o în trecut, mi se pare mai potrivită introducerea certificatului verde pentru a nu sta închiși în casă cum am făcut-o la începutul pandemiei.’’, s-a pronunțat o farmacistă, care a fost singura persoană pentru introducerea certificatului verde cu care am discutat. 

,,Trebuie să ieșim în stradă, să nu lăsăm statul să ne prostească. Am văzut la știri că Italia va fi prima țară din UE în care certificatul verde va fi obligatoriu, românii nu o să accepte acest lucru, o să protestăm la fel cum am mai făcut-o.’’, ne-a declarat, înfuriată, o femeie. 

Așadar, arădenii nu se arată tare entuziasmați de eventualitatea introducerii certificatului verde. Totuși, este important să conștientizăm că suntem responsabili nu doar de sănătatea noastră, ci și a celor care ne înconjoară. Indiferent dacă suntem pro sau contra certificatului verde sau a vaccinării, este crucial să cooperăm pentru a reveni la ,,normal’’. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.