Reprezentanții județului vorbesc de dezvoltare turistică în timp ce, Aradul a căzut în clasamentul județelor după numărul turiștilor. Statisticile arată că, în 2016, în județul nostru s-au înregistrat mai puțini turiști decât acum doi ani. Cu alte cuvinte, Aradul a stat mai prost cu turismul decât chiar în anii trecuți. Nu au fost doar mai puțini turiști de peste graniță, ci și mai puțini turiști români.
Într-un clasament prezentat de site-ul analizeeconomice.ro, în 2016, Aradul a înregistrat un număr de 214,3 de mii de sosiri de turiști în structurile de cazare turistică, din care, 164,4 de mii de turiști români și 49,8 de turiști străini. Anul trecut, numărul sosirilor de turiști a scăzut la 199,0 mii, din care, 199,0 turiști români și 50.000 de turiști străini. Astfel, harta sosirilor de turiști arată o scădere de 7 la sută față de acum doi ani.
Pe regiuni, doar 6,9 la sută din turiști au ales Banatul – Arad, Timiș, Caraș – Seve­rin, față de Ardeal, 36,6 la sută, Muntenia – 27,9 la sută și 10,9 – Moldova.
La înnoptări ale turiștilor, Aradul a fost depășit de județul Bihor, acesta numă­rându-se între județele cu cele mai multe cazări pe noapte.  În 2016, cele mai multe înnoptări ale turiștilor s-au înregistrat în ordine în: Constanța, București, Brașov, Bihor, Vâlcea, Prahova și Mureș.
Administrația județului este hotărâtă să întocmească o strategie de dezvoltare a județului consultându-se cu mai mulți factori implicați și fără a mai cere serviciile unei firme specializate. Realizarea unei strategii eficiente este cu atât mai importantă cu cât bugetul de investiții pentru acest an este redus. În condițiile în care infrastructura rutieră este deficitară se gândesc proiecte în acest sens, pe finanțare din exterior. Mai precis, pe proiecte se caută soluții de obținerea finanțării europene.

Recomandările redacției