Dosarele penale se înmulțesc tot mai mult, fiind umplute cu diferite cazuri. Dar ce facem atunci când în aceste cazuri multiple sunt implicați oamenii legii, care, se presupune, că ar trebui să fie una cu dreptatea, reprezentanții corectitudinii?! Ce s-a întâmplat cu jurământul sacru depus la începutul carierei?! Se pare că au fost doar niște vorbe-n vânt.


În România, unele organe de poliție și-au cam „luat-o în cap” cu uniforma, făcând ei legea așa cum consideră ei de cuviință. Primul exemplu este cazul de la Pitești, cunoscut și ca „Noul caz George Floyd de România”, unde doi agenți de poliție au omorât în bătaie un vârstnic de 63 de ani, în timpul unei intervenții.


Se pare că unul dintre polițiștii implicați în actul de violență, un tânăr de 24 de ani, are un isotric plin de devieri profesionale și mai ales de caracter. Astfel, bărbatul a fost detașat în urma mai multor scandaluri de natruă penală: a furat de la un bătrân aproximativ 8000 de lei și a fost acuzat de abuz în serviciu pe când îți desfășura activitatea în Țăndărei. Acesta a amendat de două ori un jandarm pe motiv că avea folie fumurie fără autorizație pe mașina de serviciu, în timpul unei misiuni și că a staționat cu farurile aprinse.


În Arad lucrurile stau altfel: la noi oamenii legii nu se bat, dar în schimb fură. Cum a fost în cazul Pâncota, unde mai mulți indivizi, printre care și un polițist arădean, au furat 300.000 de euro de la o femeie în vârstă.


Tânărul polițist, în vârstă de 22 de ani, „a ținut de șase”, în timp ce restul „își făceau treaba” înăuntru, imobilizând-o pe femeie în propria locuință și amenințând-o cu moartea. „Agentul de poliţie în cadrul Poliţiei oraşului Pâncota, ar fi asigurat ieşirea din imobil” a fost declarația dată de IPJ Arad.
De asemenea, cu încă o abatere, mai este vizat un polițist arădean care a fost acuzat de săvârșirea unor infracțiuni de corupție. Acesta a fost acuzat de instigare asupra colegilor lui de muncă în anul 2016, când a intervenit în repetate rânduri pe tura colegilor pentru a-i determina să nu i-a măsurile legale impuse în situațiile respective asupra persoanelor depistate în trafic care încălcau legea.


Desigur nu putem uita nici de cazul în care 11 polițiști arădeni au fost prinși în flagrant delict în timp ce primeau mită, acționând în grup organizat. Aceștia cereau între 50 și 100 de euro în schimbul unor favoruri în trafic.


Aceste fapte săvârșite de „organele competente” care se presupune că ar trebui să mențină ordinea și protecția în țară, pe lângă că și-au încălcat jurământul, mai pătează și imaginea țării.

Recomandările redacției