Un cimpanzeu care a fost ținut legat timp de 25 de ani, în orașul Bunia din Congo, a fost, în sfârșit, eliberat. Cei care l-au ținut pe Tarzan în lanțuri l-au cumpărat în anii ’90, când se născuse, potrivit unei știri postate pe digi24.ro. Cimpanzeul este acum liber datorită unei asociații, fiind observat la începutul acestui an într-un cartier foarte sărac, ținut captiv cu un lanț la gât. Din știre mai aflăm că animalul fusese folosit iniţial pentru selfie-uri cu turişti, cu 10 dolari pe fotografie. Crescând, a devenit agresiv şi periculos, iar oamenii au început să se sperie de el.

Pentru a-l linişti, „stăpânii” i-au dat alcool şi ţigări. Devenit dependent, inutil şi mai puţin docil, cimpanzeul a fost lăsat în mizerie, într-un loc izolat. Era considerat un fel de mascotă de cartier: când activiştii pentru drepturile animalelor au început să negocieze pentru eliberarea sa, mulţimea a refuzat ca Tarzan să fie luat.

În cele din urmă, un veterinar l-a sedat. După două zile de călătorie, Tarzan a ajuns în Lwiro, unde ar trebui să-şi petreacă restul vieţii într-un mediu semi-sălbatic, înconjurat de alte exemplare din specia sa.

„Şi-a găsit în sfârşit libertatea şi sprijinul de care a avut nevoie toată viaţa”, spun cei de la Conserv Congo, fiind citați în încheierea știrii.

După o plină perioadă plină de restricții, măsurile legate de situația pandemiei de coronavirus au început să se relaxeze și în țara noastră, chiar înainte de începutul verii. S-a eliminat, așadar, obligativitatea măștii în spațiile deschise și se renunță la restricțiile de circulație pe timpul nopții. O serie de alte relaxări au fost detaliate și în ziarul nostru, fiind adoptate de Guvernul României.

Asemenea cimpanzeului devenit agresiv și „calmat” cu alcool și țigări, mulți tineri, și nu numai, din România au fost ținuți timp îndelungat în case, unde își făceau provizii de produse asemănătoare. O vreme, totul explodase sub formă de proteste, care, știm deja, aveau multe alte cauze.

Concluzia ar fi că avem cu toții nevoie de libertate și sprijin toată viața, asemenea unui simplu cimpanzeu, altfel există riscul de a deveni frustrați și agresivi. În cele mai multe evenimente istorice, omul a fost condus tocmai de această nevoie de libertate, la care nu putea nicicum renunța. Există acum o mulțime de lucruri la care am vrea să ne întoarcem și câteva pentru care am decis că era mai bine în perioada în care am avut timp de noi și de casele noastre.

Depinde, în final, numai de noi să facem diferența dintre cele două, dar o idee bună ar fi să luptăm mereu pentru libertatea de a avea mereu o opțiune inteligentă. Desigur, când e vorba de alții și de dreptul lor la viață, ar trebui să ne conformăm într-un efort comun de a depăși astfel de situații. Mai rămâne să discernem care sunt libertățile de care am avea nevoie în circumstanțele cele mai normale. Acestea sunt libertățile pe care încă nu le-am abordat și avem acum deschiderea să o facem.

Recomandările redacției