A trecut aproape un an de când lipovanii și-au ales primarul, în persoana lui Florin Pera. Au fost alegeri care au început cu stângul pentru conducerea de atunci a orașului Lipova și cu multă tristețe și amărăciune, dar mai ales nebuloasă pentru populație, care nu înțelegea motivul pentru care nu îl mai puteau vota pe îndrăgitul lor edil de până atunci – Mircea Jichici. Cu afișele pentru campania electorală deja tipărite, având chipul lui Jichici și îndemnul de a-i încredința un nou mandat ca primar, echipa fostului primar a trebuit să găsească, peste noapte, un înlocuitor. Nu era ușor să îi găsești înlocuitor, și într-un timp atât de scurt, omului care a adus Lipova la un alt nivel și care se bucura de un sprijin zdrobitor în rândul electoratului. În plus, responsabilitatea atârna ca de plumb de umerii lui Jichici, care trebuia să nominalizeze persoana care îi va lua locul în fotoliul de primar. Știm cu toții ce înseamnă lupta pentru putere și răzbunările care se pot declanșa de aici. Jichici trebuia să aleagă pe unul singur, dar în același timp să nu creeze invidii și să păstreze echipa unită. Timpul se scurgea cu o repeziciune nemiloasă, alegerile bătând la ușă. Trebuia aleasă o persoană de încredere, care să nu trădeze ulterior, lucru des întâlnit în rândul politicienilor, dar în același timp capabilă să ducă mai departe munca și realizările echipei conduse de Mircea Jichici. Exista o singură persoană care întrunea toate aceste calități, iar aceea era Florin Pera.

Mai exista însă un singur și crucial hop: câștigarea alegerilor. Pentru că toate erau împotriva lui Jighici și a lui Florin Pera, s-a trecut urgent la treabă. S-a refăcut complet strategia de campanie, cu trecerea lui Pera ca și candidat la primărie și s-a mers din casă în casă, Jichici manifestându-și întregul sprijin pentru noul candidat.

Iar eforturile le-au fost răsplătite: Florin Pera s-a bucurat de încrederea lipovanilor, care i-au acordat, prin vot, funcția de primar.

Din medic veterinar, cu o bogată experiență în cadrul Direcției Sanitar Veterinare pentru Siguranța Alimentelor, Florin Pera devenea primar, iar Mircea Jichici a preluat funcția de administrator public al orașului.

Bătălia era însă de abia la început, iar timpul trebuia să demonstreze că Pera și-a meritat încrederea celor care l-au votat, iar decizia lui Jichici a fost una inspirată.

A trecut un an, echipa rămâne sudată

După un an de zile de la alegeri, ne-am îndreptat pașii către Lipova pentru a face o radiografie a modului în care au decurs lucrurile în toată această perioadă. I-am găsit pe Mircea Jichici și pe Florin Pera împreună, la muncă, acoperiți de acte și de documente, în biroul primăriei. În mintea noastră, aceasta era deja o imagine a victoriei. După un an de zile de greutăți, de criză pandemică și economică, de lupte interne și nesfârșite jocuri politice în interiorul consiliului local, echipa Jichici – Pera rămâne sudată. Este o veste bună, în primul rând pentru locuitorii orașului Lipova.

Obstacole tot mai înalte

Colaborarea strânsă dintre cei doi nu face însă ca obstacolele să dispară, ba dimpotrivă. „Avem foarte multe proiecte care ne sunt blocate, din toate părțile. Spre exemplu, atâta timp cât Cristian Ghinea, membru USR-PLUS, va ocupa funcția de ministru al investițiilor și al proiectelor europene, nici un proiect nu ne va fi aprobat. Pe plan local, din sumele pe care le cerem Consiliului Județean ni se alocă o foarte mică parte“, ne-a declarat Mircea Jichici.

Am ajuns în stadiul în care trebuie să elaborăm tot felul de artificii și de strategii astfel încât proiectele să ne fie aprobate. Este pur și simplu ca un joc de șah: orice mutare greșită poate pune în pericol un întreg proiect la care am lucrat foarte mult și pentru care am alocat o grămadă de resurse. Problema nu este că avem noi de suferit de pe urma jocurilor și intereselor politice. Cel mai mult au de suferit locuitorii acestui oraș și bineînțeles dezvoltarea Lipovei, care este îngreunată“, ne spune Florin Pera, primarul Lipovei.

Tocmai de aceea am și folosit în titlu expresia că proiectele Lipovei cresc ca ciupercile după ploaie, pentru că ele apar dintr-o dată, fără să te aștepți la locul în care apar.

Pentru lucrările ample de consolidare, restaurare, conservare a Bisericii cu Hramul Adormirea Maicii Domnului, care este și monument istoric de o inestimabilă valoare, primăria Lipova a cerut pentru anul 2021 suma de 1 milion de lei. Suma pe care a primit-o a fost de 68.000 lei!

Pentru reabilitarea și dotarea Liceului Atanasie Marienescu, a Școlii Generale Radna, primăria a cerut 906.000 lei, din care a primit 10.000 lei.

Pentru reabilitarea podului metalic peste râul Mureș, primăria a cerut cotă de finanțare 500.000 de lei, din care a primit 5.000 de lei.

În total, am solicitat 5.500.000 de lei doar cofinanțări și am primit 255.000 de lei. Avem și câteva proiecte depuse la PNRR, însă nu știm dacă se vor mai da vreodată bani de acolo“, se plânge primarul Florin Pera.

Proiectele merg mai departe

Cu toate greutățile, proiectele prind contur la Lipova, iar unele sunt chiar de anvergură.

Consolidarea, restaurarea, conservarea, amenajarea interioară, restaurarea și consolidarea împrejmuire, realizarea unui corp anexă și lumânărar, iluminat arhitectural al ansamblului Bisericii Adormirea Maicii Domnului este un proiect în valoare de 21.230.170 lei. Sursa de finanțare este POR.

Un alt proiect cu sursă de finanțare POR, care se ridică la valoarea de 3.203.369 lei este reutilizarea spațiului fostei piețe agroalimentare din Lipova, prin amenajarea de spații verzi publice și reabilitarea străzii de acces Miron Costin.

Reabilitarea clădirii existente pentru realizarea unei grădinițe cu program normal, un proiect cu sursă de finanțare POR, în valoare de 4.538.518 lei.

Un alt proiect prin POR, în valoare de 4.681.058 lei, este de construire a unității de producere a energiei termice utilizând biomasă.

Proiecte prin PNDL:

Reabilitarea infrastructurii rutiere pe străzile General Petrescu, Cuza Vodă, Vasile Alecsandri, 1 Decembrie, Mețianu, Mihai Viteazu, Viilor, Mureș, Mihai Eminescu, Sarmisegetuza, Învățător I. Tuducescu, Calea Timișorii, A. Vanătu, Sergent E. Chirița, Zorilor, Clujului, Lugojului și Eftimie Murgu, proiect în valoare de 11.270.866 lei.

Reabilitarea și dotarea Liceului Atanasie Marienescu, respectiv a Școlii Generale Radna cu clasele I-VIII, proiect de 5.686.261 lei.

Reabilitare pod metalic peste râul Mureș în orașul Lipova – 2.936.512 lei.

Proiecte prin CNI:

Construire bazin de înot didactic, strada Iancu Jianu, nr. 25H.

Reabilitarea și dotarea Liceului Sever Bocu – 9.000.000 lei.

Construire pasarelă de legătură între clădirea nouă și cea veche a spitalului din Lipova – 500.000 lei.

Proiecte din bugetul local:

Amenajare parcare incinta Stadionului și zona de tribune – 450.000 lei.

Construire Capelă Mortuară, localitatea Radna – 650.000 lei.

Premieră pentru județul Arad

Lipova va fi prima localitate din județul Arad cu învățământ complet digitalizat. Ambele licee, atât „Atanasie Marienescu“, cât și „Sever Bocu“, vor beneficia de tablete pentru toți elevii, laptopuri pentru cadrele didactice, cameră web videoconferință, proiector, ecram proiecție (perete), tablă interactivă și router wireless.

Valoarea totală a proiectului este de 768.000 de euro. Vorbim aici de 1.446 de tablete, a căror valoare este de 1.746.695 lei; 92 de laptopuri, în valoare de 280.162 lei; 60 de camere web videoconferință, în valoare de 121.810 lei; 60 de proiectoare, în valoare de 121.810 lei; 60 de ecrane de proiecție, în valoare de 48.724 lei; 58 de table interactive, în valoare de 470.998 lei; 60 bucăți de router wireless, în valoare de 36.543 lei“, declară Florin Pera.

Voicu Sida

 

Recomandările redacției